Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Az olasz műkorcsolyázó felháborodott a doppingvád miatt

2014.12.02. 12:47

Elfogadhatatlannak nevezte az ellene felhozott doppingvádat Carolina Kostner, az olaszok világ- és Európa-bajnok műkorcsolyázója, akit bűnsegédként négy év három hónap büntetésre ítélne az Olasz Olimpiai Bizottság doppingellenes ügynöksége. A vád szerint a 27 esztendős Kostner segédkezett korábbi barátjának, a gyalogló olimpia bajnok Alex Schwazernek a doppingolásban, elsősorban abban, hogy elkerülje az ellenőrzéseket.

"Soha nem doppingoltam, soha nem segítettem Alexnek a csalásban, semmit sem tudtam a doppingolásáról egészen addig, amíg fenn nem akadt az ellenőrzésen" - mondta a mostani idényt kihagyó, februárban olimpiai bronzérmes, 2012-ben világbajnok, 2007-ben, 2008-ban, 2010-ben, 2012-ben és 2013-ban Európa-bajnok Kostner.

A műkorcsolyázó azon is felháborodott, hogy ő súlyosabb büntetést kapna az ügyészség indítványa alapján, mint azok, akik doppingolnak. Amennyiben Kostnert eltiltják, nem indulhat a 2018-as pjongcsangi olimpián sem, és minden bizonnyal kénytelen lesz befejezni pályafutását.

Volt barátja, a 2008-ban Pekingben 50 kilométeren bajnok Schwazer három és fél évre szóló eltiltást kapott, mert a londoni játékok előtt szervezetében EPO-t találtak. Elvileg 2016. január 30-án térhetne vissza, de már jelezte, nem folytatja karrierjét.

Az olasz doppingellenes ügynökség szerint a Schwazer-ügyben három másik atléta érintett még. A 2010-es Európa-bajnokságon a 4x100-as váltóval ezüstérmes Simone Collióra 27 hónapos, Maurizio Checcuccira 24 hónapos, Roberto Donatira pedig nyolc hónapos eltiltást kérnek. Az edző Michele Didoni pedig azért számíthat három hónapos eltiltásra, mert nem ment el a meghallgatásra.