85 éves a Magyar Vitorlás Szövetség

2014.12.03. 09:39

A Magyar Vitorlás Szövetség fennállása 85. évfordulóját ünnepli. A jelenleg közel 4000 taglétszámmal rendelkező szövetséget - megalakulása óta - 19 elnök vezette, és már a hőskorban is aktívan kapcsolódott a nemzetközi versenyélethez.

A sportág Magyarországon az 1920-as évek második felében indult robbanásszerűen dinamikus fejlődésnek. A versenyek iránti növekvő igény, a vitorlás egyesületek erősödése, a hajóosztálypolitika szervezésének szükséglete, és a nemzetközi kapcsolatok fejlesztésének szükségszerűsége 1929-ben életre hívta a Magyar Vitorlás és Yacht Szövetséget. Szaporodtak az egyesületek, a hajók, megkezdődtek a rendszeres versenyek. 1928-ban már indultak magyar vitorlázók az amszterdami olimpián is.

1929 december 3-án öt vitorlás klub - a Királyi Magyar Yacht Club, a Balatoni Yacht Club, a Magyar Athletikai Club, a Keszthelyi Yacht Club, és a Velencei-tavi Vitorlás Yacht Club - megalakította a Magyar Vitorlás Yacht Szövetséget, amelynek első elnöke gróf Széchenyi Béla lett – derül ki a hunsail.hu összeállításából.

1932-ben dr. Ugron Gábor lett a magyar szövetség elnöke. A következő tíz évben a magyar vitorlás sportot máig meghatározó, az európai vitorlázásban élenjáró programok indultak el. Akkoriban épültek a Balatonon a klaszikus vitorlásflották, felvirágzott a versenyélet. Megrendezték az első Kékszalagot, a Csillagtúrát és rendszeressé váltak a nemzeti bajnokságok.

1933-ban a Balatonon rendezték a sportág történetének első Európa-bajnokságát: 1937-ben a magyar vitorlázók főszerepet játszottak az Európai Vitorlás Szövetség megalakításában is.

1948-ban a vitorlás szövetséget feloszlatták, és új vezetőkkel csak Országos Társadalmi Vitorlás Szövetség néven működhetett. Csak 1957-ben lett újra Magyar Vitorlás Szövetség.

Magyarország tavain a tagegyesületek évente összesen több mint kétszáz vitorlás versenyt rendeznek. A versenyzők 50-55 különböző kategóriában, hajóosztályokban mérkőzhetnek az országos bajnoki címekért. A magyar vitorlázás aktívan kapcsolódik a nemzetközi versenyélethez is. A Balatonon évente négy-hat alkalommal rendeznek különféle hajóosztályokban világ és Európa-bajnokságokra, Európa Kupa futamokra.​