2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Klasszikusabb hajótörést nehéz mutatni

2014.12.05. 13:04

A Volvo Ocean Race (VOR) történetének talán legkülönösebb balesetét szenvedte el a hétvégén a Team Vestas Wind. A dán csapat annak ellenére, hogy profi legénysége és óriási háttértámogatása volt, egyszerűen megfeneklett egy korallzátonyon az Indiai-óceánon. A balesetről és a hajó mentéséről most videó és fotók is előkerültek.

A Vestas Wind hajója elég nagy tempóval, 35 kilométer per órával csapódott a zátonynak Cargados Carajosnál magyar idő szerint szombat éjszaka. A hajó teste megsérült, mindkét kormánya letörött, két légszekrénybe is víz áramlott be, a legénységből szerencsére nem sérült meg senki.

A közzétett videón azonban érezhető, hogy néhány percig pánikhelyzet uralkodott a fedélzeten.

A baleset ellenére a vitorlázók a hajón maradtak reggelig, csak akkor kezdtek a térdig érő vízben valami szárazulatot keresni, amikor a hajó tőkesúlyáról letörött a súly, és a hajón maradás már nem volt biztonságos, mert a zátonyba ékelődött hajó a hullámok miatt egyre jobban roncsolódott.

Később egy mentőhajóra szálltak, ami az Ile du Sud nevű földdarabon rakta partra őket, ahonnan csak két nap múlva, egy húszméteres halászhajón tudtak elmenni Mauritusra. „Olyan ez, mint egy rossz mozi, csak ülsz és folyamatosan a parti őrséggel beszélsz a technikai részletekről, és akkor egyszer csak arra kérnek, hogy figyelmeztessem a srácokat, hogy a zátony tele van cápákkal, barrakudákkal és az isten tudja még, mikkel" – mondta Neil Cox, aki a szárazföldről irányítja a csapatot.

 

A kormányos Chris Nicholson, aki már negyedik VOR-ján vesz részt, elismerte, hogy ők hibáztak, a balesetért vállalja a felelősséget. Ahogy legénység többi tagja, ő is azt emelte ki, hogy a kaotikus helyzet ellenére is milyen profin tudtak dolgozni. Mindenki tette a dolgát, a felszerelést is megmentették, de a hajó az eddigi információk szerint javíthatatlanul megsérült.

Dénes Balázs, a Vitorlázás Magazin szerkesztője szerint az eset egészen elképesztő. „Az, hogy egy hajó nekimegy egy víz alatti zátonynak, nem példa nélküli, ez előfordult már a 2008-as VOR verseny során is. Itt azonban a Vestas konkrétan eltalált egy szigetet az Indiai-óceán közepén. Az, hogy emberi hibáról beszélnek, valószínűleg azt jelenti, hogy a GPS, azaz a műholdas helymeghatározó rendszer a baleset idején a hajón – lefedettségi vagy egyéb okok miatt – nem működött, mert ha működött volna, automatikusan jeleznie kellett volna a veszélyt. Hatalmas szerencse, hogy nem sérült meg senki. Ilyen, a szó klasszikus értelemben vett hajótörésre alig van példa a modern versenyvitorlázás történetében, főleg ennyire profi legénységgel: a Vestason nemcsak Nicholson, hanem a navigátor is kétszeres VOR- és egyszeres Amerika-kupa résztvevő – ezen a szinten egy ilyen hiba szinte elképzelhetetlen.”

A Vestas Wind szeretne visszaszállni a versenybe, a mostani második szakaszon erre már nincs esélye, és a harmadikon, az Abu Dzabi és Kína között rendezett futamon sem. Azt remélik, hogy a negyedik etapra már új hajót kapnak, és versenyezhetnek vele, még ha az összetettbe már nem is számít bele az eredményük.