Judit
2 °C
7 °C

Róma is pályázik a 2024-es olimpiára

2014.12.15. 12:31

Róma pályázni fog a 2024-es nyári olimpia megrendezésére - jelentette be hétfőn Matteo Renzi olasz miniszterelnök.

"Úgy tűnik, Olaszország túl gyakran mond le valamiről" - fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: "Lehet veszíteni, de az elfogadhatatlan, ha valaki nem próbál meg győzni".

Az olaszok a 2004-es nyári játékokra vonatkozó pályázatukkal majdnem befutottak, az 1997-es voksoláson az utolsó körig jutottak, ahol Athénnal szemben maradtak alul. Tervezték, hogy a 2020-as olimpiáért is harcba szállnak, de Mario Monti volt miniszterelnök pénzügyi okok miatt lefújta a jelentkezést.

A 2024-es rendezőt 2017-ben Limában jelöli ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB). Németországban Berlin és Hamburg, az Egyesült Államokban Boston, Los Angeles, San Francisco és Washington vív belharcot a jelöltségért, de Párizs és Isztambul, valamint Doha és a Dél-afrikai Köztársaság is érdeklődik.

A Magyar Olimpiai Bizottság február 6-án tartja rendkívüli közgyűlését, amely arról hivatott dönteni, hogy Budapest pályázzon-e a rendezésre, miután a NOB egy hete reformcsomagot fogadott el a gazdaságosabb olimpiák érdekében. (MTI)