Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szuperbaktérium támadhat a riói olimpián

2014.12.16. 18:49

Még másfél év van a riói olimpiáig, de már most aggasztó állapotokról számolnak be. A szörf- és vitorlásversenyeknek helyt adó tengerrészben egy nagyon ellenálló, a gyomrot, a húgyutakat és a tüdőt is megfertőzni képes szuperbaktériumot találtak.

Az antibiotikumoknak is ellenálló baktériumok jelenléte nem is meglepő, Rio szennyvizénk hetven százaléka tisztítatlanul ömlik a tengerbe. A szuperbaktériumot a Carioca folyóban és a Guanabara-öbölben is kimutatták, de találtak a Flamengo stradon is. Itt általában tilos a fürdés, de a helyiek nem sokat törődnek a tiltással, gyakran itt is a vízbe mennek.

„Az a baj, hogy a fertőzés kórházi ellátást is igényelhet. Amióta a szuperbaktérium ellenáll a legmodernebb gyógyszereknek, az orvosok kénytelenek olyan ritkán alkalmazott szerekhez nyúlni, amelyek a szervezetre is mérgezőek" – idézte a BBC Ana Paula D'Alincourt Carvalho Assefet, aki egy riói intézetben folytat kutatásokat.

Ahogy minden olimpia rendezőjének, Riónak is kellett infrastrukturális vállalásokat is tennie. A pályázatban azt ígérték, hogy 80 százalékkal csökkentik a víz szennyezettségét a Guanabara-öbölben. A város polgármestere, Eduardo Paes azonban most elismerte, hogy ezt már nem tudják megvalósítani. Azt reméli, hogy ennek ellenére a versenyek nem járnak majd egészségügyi kockázattal.