Asztalitenisz: Jakab János nyerte a Generációk csatáját

2014.12.20. 21:22

Jakab János nyerte szombaton a Körcsarnokban az asztaliteniszezők látványos gálaműsorral színesített Generációk csatája elnevezésű versenyét, írja az MTI.

A csoportmérkőzésekkel még pénteken elkezdődött meghívásos, egymillió forint összdíjazású férfi viadalon a közelmúlt és a jelen legjobb hazai asztalteniszezői vettek részt, a legidősebb induló a még 61 évesen is aktív Klampár Tibor, míg a legfiatalabb a 12 éves András Csaba volt. A döntőbe két Ausztriában légióskodó játékos, a Stockerauban szereplő Jakab János, valamint - némi meglepetésre - az Oberwart UTTC-ben játszó Zoltán Zoltán került. A finálé Jakab 3-1-es győzelmét, hozta, aki így 200 ezer forintot vihetett haza.

A zsúfolásig megtelt Körcsarnokban, 1700 néző előtt megtartott többórás pingponggála elején felidézték a magyar asztalitenisz legfényesebb sikereit. A közönség vastapssal köszöntötte a 35 éve Phenjanban csapatban világbajnoki aranyérmet nyert Jónyer Istvánt, Klampár Tibort és Gergely Gábort, valamint a csapat két kiegészítő emberét, Takács Jánost és Kreisz Tibort. A kínaiak elleni nagy diadalról készített korabeli tévéfelvétel levetítésekor Gergelynek még a könnye is kicsordult. Ezt követően társaival együtt az évforduló alkalmából egy emlékplakettet vehettek át Nátrán Rolandtól, az idén fennállása 90. évfordulóját ünneplő Magyar Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) elnökétől, valamint Pósfai Gábor szakmai alelnöktől.

Az 1979-es világbajnok csapat tagjai valamennyien asztalhoz léptek a gálán, akárcsak a négyszeres világbajnok svéd Mikael Appelgren, a bemutatóiról híres, több mint 30 eszközzel játszani tudó, 72 éves Faházi János, továbbá az esemény főszervezője, az idei Top12-győztes Fazekas Péter is. Penge helyett ezúttal ütőt fogott a magyar vívósport két jelenkori kiválósága, a londoni kardvívó olimpiai bajnok Szilágyi Áron, valamint az idei nankingi ifjúsági olimpia párbajtőr aranyérmese, Esztergályos Patrik is.

A gála második részében elbúcsúztatták az aktív versenyzéstől visszavonuló hétszeres Európa-bajnok Tóth Krisztinát, aki a Magyar Asztalitenisz Szövetség életműdíját vehette át Nátrán Rolandtól, valamint Faragó Judittól, a nemzetközi szövetség vezérigazgatójától. A kiváló játékos a meghatódottságtól elsírta magát. A Németországban dolgozó Tóth több bemutató mérkőzést is játszott, többek között Oláh Zsuzsa, a sikereit német nemzeti színekben elérő Nemes Olga, továbbá a cseh Renata Strbíková ellen. A színes program egy vegyes páros mérkőzéssel folytatódott, ekkor Tóth és Appelgren mellé az ötszörös világbajnok svéd Jörgen Persson, valamint a jelenlegi legjobb magyar női játékos, a világranglistán 18. Póta Georgina is csatlakozott.

Az est egyik fénypontja az volt, amikor Nátrán Roland a Magyar Olimpiai Bizottság és az asztalitenisz szövetség nevében az olimpiai bronzérem másolatát adta át a szöuli játékokon negyedik Klampár Tibornak, valamint a párosban a dobogóról Sydneyben éppen lecsúszó Tóth Krisztinának, illetve a gáláról hiányzó akkori versenyzőpárja, Bátorfi Csilla édesapjának, Bátorfi Istvánnak.

A rendezvényen volt még paraasztalitenisz-bemutató, Appelgren-Persson show, és megvillantotta képességeit a magyar asztalitenisz utánpótlásának két nagy reménysége, az idén párosban ifjúsági Európa-bajnokságot nyert Ecseki Nándor és Szudi Ádám is.