Árpád
-2 °C
3 °C

3000 doppingmintát vett a WADA a súlyos orosz doppingvádak után

2014.12.24. 16:03

December elején robantotta a bombát a német ARD, egy oknyomozó dokumentumfilmben azt állították, hogy az orosz atléták 99%-a használ tiltott szereket. A Nemzetközi Doppingellenes ügynökség, a WADA rögtön ezután megígérte, hogy vizsgálatot indít a szisztematikus doppingprogram ügyében. 

Szerdán az orosz sportminiszter, Vitalij Mutko számolt be arról, hogy a WADA már járt az országban, és háromezer mintát vett orosz sportolóktól, ezeket a közeljövőben vizsgálják majd meg. Mutko elmondta, ő maga írt levelet a doppingellenes ügynökségnek, hogy állnak bármilyen vizsgálat elé, és mindenben együtt fognak működni. 

A korábban 800 méteren versenyző Julija Ruszanova, akit két évre tiltottak el, azt állította, hogy javasolták neki, a hűtőszekrényében mindig tartson tiszta vizeletmintát, mert azt felhasználhatják majd a teszteken. A futónő titkos felvételeket is készített arról, hogy a válogatott vezetőedzője, Alekszej Melnyikov és orvosa, Szergej Portugalov is részt vett a doppingolásban.

Az ARD oknyomozó műsora után nem sokkal lemondott az atléták nemzetközi szövetségének orosz kincstárnoka, Valentyin Balahnyicev. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?