3000 doppingmintát vett a WADA a súlyos orosz doppingvádak után

2014.12.24. 16:03

December elején robantotta a bombát a német ARD, egy oknyomozó dokumentumfilmben azt állították, hogy az orosz atléták 99%-a használ tiltott szereket. A Nemzetközi Doppingellenes ügynökség, a WADA rögtön ezután megígérte, hogy vizsgálatot indít a szisztematikus doppingprogram ügyében. 

Szerdán az orosz sportminiszter, Vitalij Mutko számolt be arról, hogy a WADA már járt az országban, és háromezer mintát vett orosz sportolóktól, ezeket a közeljövőben vizsgálják majd meg. Mutko elmondta, ő maga írt levelet a doppingellenes ügynökségnek, hogy állnak bármilyen vizsgálat elé, és mindenben együtt fognak működni. 

A korábban 800 méteren versenyző Julija Ruszanova, akit két évre tiltottak el, azt állította, hogy javasolták neki, a hűtőszekrényében mindig tartson tiszta vizeletmintát, mert azt felhasználhatják majd a teszteken. A futónő titkos felvételeket is készített arról, hogy a válogatott vezetőedzője, Alekszej Melnyikov és orvosa, Szergej Portugalov is részt vett a doppingolásban.

Az ARD oknyomozó műsora után nem sokkal lemondott az atléták nemzetközi szövetségének orosz kincstárnoka, Valentyin Balahnyicev.