Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sydney-Hobart: nyolcadszor nyert a Wild Oats XI

2014.12.28. 11:11

 Nyolcadik alkalommal nyerte meg a hagyományos Sydney-Hobart vitorlásversenyt a Wild Oats XI, ezzel rekordot döntött.

Az ausztrál Mark Richards kormányozta 100 lábas szupermaxi 2 nap 2 óra 3 perc és 26 másodperc alatt teljesítette az Új-Dél-Wales állam és Tasmánia fővárosa közötti 628 tengeri mérföldes (1170 kilométer) távot. 

A második helyen - Ken Read irányításával - a pénteki rajt után órákig az élen haladó amerikai Comanche futott be a célba, a győztes után 49 perccel és 18 másodperccel.

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt ezúttal nem forgott veszélyben az 1 napos 18 órás 23 perces 12 másodperces versenycsúcs, melyet a Wild Oats XI állított fel 2012-ben.

"A mostani volt a legnehezebb versenyünk. Nem egyszerű úgy vitorlázni, hogy közvetlenül a nyomunkban jön egy másik hajó, amely a vége felé gyorsabban is halad, mint a miénk" - kommentálta a győzelmet Richards.

A Wild Oats XI - a mezőny öt szupermaxijának egyike - 2005 és 2008 között sorozatban négyszer győzött, majd első lett 2010-ben, 2012-ben, tavaly és idén is. A tulajdonos Bob Oatley máris jelezte, hogy a hajó a következő évben is rajthoz áll.

A verseny korábbi rekordere a Morna/Kurrewa IV volt, amely az 1950-es és 1960-as években nyert hét alkalommal.