Négy világbajnok, két olimpiai kvóta

2014.12.30. 09:32

A sportlövő Tobai-Sike Renáta világbajnoki bronzérmével, valamint a vitorlázó Berecz Zsombor vb-szereplésével két kvótát szereztek idén a magyar sportolók a 2016-os riói olimpiára.

Az olimpiai programban szereplő sportágak közül 2014-ben többek között a Londonban olimpiai bajnok Berki Krisztián szerzett világbajnoki címet. A moszkvai kajak-kenu világbajnokságon az olimpiai versenyszámokban három első, egy második és két harmadik helyezést ért el a magyar csapat, a cselgáncsozó Csernoviczki Éva és az olimpiai bajnok kalapácsvető Pars Krisztián pedig Európa legjobbja lett.

Az úszóknak ebben az évben csak rövidpályán rendeztek világbajnokságot, a nagymedencés Európa-bajnokságon öt arany-, hat ezüst- és 11 bronzérem a magyar mérleg. Az Év sportolónőjének választott Hosszú Katinka nyert 400 és 200 méter vegyesen, továbbá 100 méter háton, második lett 200 gyorson, harmadik 200 pillangón, valamint a 4x200 méteres gyorsváltóval.

A csapatsportágak közül kézilabdában a Győri Audi ETO KC megvédte címét a Bajnokok Ligájában a Papp László Sportarénában rendezett négyes döntőben, a Pick Szeged pedig története első nemzetközi kupáját nyerte a férfi kézilabda EHF-kupában.

- január 17-19.: Heidum Bernadett ezüst-, Kónya Zsófia bronzérmet nyert egyéniben 1500 méteren, a Heidum, Kónya, Keszler Andrea, Lajtos Szandra alkotta váltó pedig bronzérmes lett a 3000 méteres versenyben a Drezdában rendezett rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon.

- február 6-23.: A Heidum, Keszler, Lajtos, Kónya összetételű női rövidpályás gyorskorcsolyázó váltó a pontszerző hatodik, míg Miklós Edit alpesi síző lesiklásban a hetedik helyen végzett a szocsi téli olimpián.

- március 2-5.: A moszkvai légfegyveres Európa-bajnokságon Miskolczi Julianna az olimpia műsorán szereplő légpuskában aranyérmet nyert, míg a nyári játékokon nem szereplő futócélban a Sike József, Boros László, Tasi Tamás összeállítású magyar csapat a 30+30-as számban 1734 körös világcsúccsal győzött, 40 vegyesben pedig bronzérmet nyert. Sike egyéniben harmadik lett a 30+30-as versenyben.

- március 7-9.: A súlylökő Márton Anita a hatodik helyen végzett a sopoti fedettpályás atlétikai világbajnokságon.

- március 30. Megvédve címét megnyerte a Bajnokok Ligáját a Szegedi TE férfi tekecsapata, miután a németországi Straubingban rendezett négyes döntőben az elődöntőben és a fináléban legyőzte horvát ellenfelét.

- április 1-6. A magyar birkózó-válogatott két-két arany- és bronzéremmel zárta a finnországi Vantaaban rendezett Európa-bajnokságot. A kötöttfogású Lőrincz Tamás a 71, míg Bácsi Péter a 80 kilós kategóriában győzött, a szabadfogású Ligeti Dániel (125 kg) és Veréb István (86 kg) pedig egyaránt a harmadik helyen végzett.

- április 24-27. A magyarok egy arany- és négy bronzéremmel zárták a Montpellier-ben rendezett cselgáncs Európa-bajnokságot. Csernoviczki Éva - címét megvédve - aranyat nyert 48 kilóban, míg Ungvári Miklós a 73, Krizsán Szabolcs a 81, Tóth Krisztián a 90, Joó Abigél pedig a 78 kilósok között végzett a harmadik helyen.

- április 24-27. A negyedik helyen végzett a Szolnok a férfi kosárlabda Eurochallenge Kupában. A bolognai négyes döntő elődöntőjében a Tisza-partiak 61-59-re kikaptak az orosz Ljubercitől, majd a bronzmérkőzésen hosszabbítás után 87-75-re alulmaradtak a török Gazianteppel szemben.

- május 2. Gonda Ivett bronzérmesként zárt a 49 kilósok között a bakui tekvondó Európa-bajnokságon.

- május 4. Tadissi Martial bronzérmet szerzett a 67 kilogrammos kategóriában a Tamperében rendezett karate Európa-bajnokságon.

- május 3-4. A Győri Audi ETO KC megvédte címét a női kézilabda Bajnokok Ligájában. A sorozat történetében először rendeztek négyes döntőt, amelynek a budapesti Papp László Sportaréna adott otthont. Ambros Martín együttese az elődöntőben 29-26-ra nyert a dán Midtjylland ellen, majd a fináléban rendkívül magabiztosan, hat góllal, 27-21-re a montenegrói Buducsnoszt Podgorica ellen.

- május 17-18. A Pick Szeged nyerte a férfi kézilabda EHF-kupát. A magyar csapat a sorozat berlini négyes döntőjében a házigazda Füchse Berlint győzte le 24-22-re, majd a fináléban óriási csatában, 29-28-ra múlta felül a francia Montpellier-t.

- május 24. A magyar versenyzők három-három arany- és ezüstérmet szereztek a Brnóban rendezett teke-világbajnokságon. Kakuk Levente férfi egyéniben, Kiss Tamás pedig egyéni összetettben győzött, utóbbi 734 fás világcsúccsal. A tandem mixben is magyar siker született Tímár Edina és Kiss Norbert révén.

- május 25. Berki Krisztián ezüstérmet nyert lólengésben a szófiai tornász Európa-bajnokságon.

- május 31.-június 1. Az MKB-MVM Veszprém a negyedik helyen végzett a férfi kézilabda Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjében.

- június 1-7. Kovács Mária (+81 kg) megnyerte a bukaresti női ökölvívó Európa-bajnokságot, melyen Ancsin Katalin (51 kg), Nagy Tímea (75) és Szatmári Petra (81) bronzérmet szerzett.

- június 7-14. Aranyérmet nyert a strasbourgi vívó Európa-bajnokságon a párbajtőröző Rédli András. Ugyanitt harmadikként végzett férfi kardban Gémesi Csanád.

- június 8-11. Bronzérmet szerzett a Gereben Márton, Gereben Péter páros a balatonföldvári Csillaghajó Európa-bajnokságon.

- július 5. Babos Tímea oldalán a francia Kristina Mladenoviccsal 6:1, 6:3-ra kikapott a női páros fináléjában a wimbledoni teniszbajnokságon a Sara Errani, Roberta Vinci olasz duótól.

- július 7. Bali Dániel egyéniben bronzérmet szerzett a mexikói Cancúnban rendezett aerobik világbajnokságon.

- július 13. Bronzérmes lett a triatlonosok Hamburgban rendezett vegyesváltó világbajnokságán a Kovács Zsófia, Tóth Tamás, Vanek Margit, Vanek Ákos összeállítású magyar csapat.

- július 12-13. A magyar versenyzők nyolc arany- és öt ezüstérmet gyűjtöttek a németországi Brandenburg an der Havelben rendezett kajak-kenu Európa-bajnokságon. Győzött ezer méteren a kajakos Csipes Tamara, a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros, valamint 500-on a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta női kajaknégyes, Kozák egyesben, a Szabó, Csipes duó, illetve a kenus Takács Kincső és Lakatos Zsanett pedig párosban. Kozák 200-on sem talált legyőzőre egyesben és Medveczky Erika is egyesben nyert, 5000 méteren. Az ezüstök a kenus Vajda Attila, a Medveczky, Sarudi Alíz kajakos duó és a Kiss Tamás, Vass András, Varga Dávid, Sarudi Pál összeállítású kenunégyes (egyformán 1000 méter), valamint Lakatos és a Kárász, Vad kajakos duó (egyformán 200 méter) nevéhez fűződtek.

- július 13. Aranyérmet nyert a Kasza Róbert, Demeter Bence, Tibolya Péter összeállítású magyar csapat a férfiak hagyományos versenyében a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokságon.

- július 14-19. A Majthényi Szabolcs, Domokos András páros nyerte a skóciai vitorlázó repülőhollandi-világbajnokságot, a kettős ezzel tizedik vb-aranyát gyűjtötte be.

- július 14-27. A magyar férfi vízilabda-válogatott ezüstérmes, a női pedig bronzérmes lett a budapesti Európa-bajnokságon.

- július 21. Bronzérmes lett a Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Decsi Tamás, Szatmári András alkotta kardcsapat a kazanyi vívó-világbajnokságon.

- július 31.-augusztus 2. Senánszky Petra három aranyérmet szerzett az olaszországi Lignanóban rendezett uszonyosúszó Európa-bajnokságon, ráadásul 100 méter gyorson új világcsúcsot állított fel.

- augusztus 7. - Bronzérmet nyert a frankfurti számszeríjász-világbajnokságon Sidi Péter.

- augusztus 9-10. A magyar válogatott 17 érmet - 6 aranyat, 5 ezüstöt és 6 bronzot - szerzett a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon. Győzött 500 méteren a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta összetételű kajaknégyes, Kozák egyesben, a Lakatos Zsanett, Takács Kincső kenus és a Szabó, Csipes Tamara kajakos duó párosban, továbbá 200 méteren a Kárász, Vad kettős és a 4x200 méteres férfi kajakváltó. Második lett 500 méteren a kajakos Dombvári Bence és a Dombi Rudolf, Boros Gergely kajakpáros, 1000 méteren Csipes és a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenu kettes, a kenus Vajda Attila 5000 méteren. Bronzérmet szerzett Vajda 1000 méteren és ugyanezen a távon a Medveczky Erika, Sarudi Alíz kajakos duó, a Kiss Tamás, Vass András, Varga Dávid és Sarudi Pál alkotta kenu- és a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású kajaknégyes, illetve Csay Renáta 5000 méteren és a 4x200 méteres férfi kenuváltó.

- augusztus 5-10. A kalapácsvető Pars Krisztián megvédte címét a zürichi atlétikai Európa-bajnokságon, amelyen 82,69 méteres egyéni csúccsal győzött. A súlylökő Márton Anita 19,04 méteres országos csúccsal bronzérmet szerzett.

- augusztus 14. A Lékó Péter, Balogh Csaba, Almási Zoltán, Rapport Richárd, Polgár Judit összeállítású magyar férficsapat a veretlen kínaiak mögött ezüstérmet szerzett a norvégiai Tromsöben rendezett sakkolimpián.

- augusztus 16-28.: Hat arany-, hat ezüst- és 11 bronz-, illetve az éremtáblázatba nem számító vegyes csapatokkal további egy arany-, három ezüst- és egy bronzérmet szereztek a magyar fiatalok a nankingi ifjúsági olimpián. A hat magyar nankingi sikerből négy az úszóversenyeken született, Szilágyi Liliána 100 és 200 méter pillangón is győzött. Ugyancsak a dobogó tetejére állhatott fel Grátz Benjámin 200 vegyesen, valamint Kenderesi Tamás 200 pillangón - ebben a számban Grátz lett a második. A férfi párbajtőrözők egyéni versenyét Esztergályos Patrik nyerte meg, cselgáncsban is született magyar aranyérem a 63 kilogrammos Gercsák Szabina révén.

- augusztus 23-24. Három arany-, két ezüst- és négy bronzérmet nyert a magyar válogatott a Gyékényesen rendezett tájékozódási búvárúszó Európa-bajnokságon. Balázs Péter - aki a Magyar Búvár Szakszövetség alelnöke - két győzelme mellett két második és két harmadik helyet is begyűjtött. Balázs a csillag és az 5-bója versenyszámokban nem talált legyőzőre. Rajta kívül Európa-bajnoki címet szerzett még a csapatversenyben a női együttes.

- augusztus 24. Horgász világbajnok lett egyéniben Walter-Barna Diána, a magyar női horgász válogatott tagja.

- augusztus 18-24. Öt aranyat, hat ezüstöt és hat bronzot nyert a magyar válogatott az úszók, műúszók, műugrók és nyíltvízi úszók berlini Európa-bajnokságán. Hosszú Katinka nyert 400 és 200 méter vegyesen, továbbá 100 méter háton, második lett 200 gyorson, s harmadik 200 pillangón, valamint a rajta kívül Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn és Kapás Boglárka alkotta 4x200 méteres gyorsváltóval. Cseh László Európa-bajnok lett 200 méter vegyesen, ezüstérmes 100 pillangón, s bronzérmes a 4x100 méteres vegyesváltóval, amelyben még Gyurta Dániel, Pulai Bence és Kozma Dominik kapott helyet. Az ötödik magyar Eb-címet Verrasztó Dávid érdemelte ki 400 méter vegyesen. Kapás Boglárka a váltóbronz mellett két egyéni érmet is szerzett: ezüstöt 1500 méter gyorson, s bronzot 800-on. Biczó Bence 200 méter pillangón a második, Balog Gábor 200 méter háton a harmadik helyen végzett. A nyíltvízi úszók közül Risztov Éva 10 kilométeren, Olasz Anna 25 kilométeren zárt Eb-ezüsttel, míg a Kormos Villő, Reisinger Zsófia kettős a szinkrontoronyugrásban bronzzal.

- augusztus 29. A 90 kilós Tóth Krisztián ezüstérmet nyert a Cseljabinszkban rendezett cselgáncs-világbajnokságon.

- szeptember 4-7. Bronzérmes lett a Lázár Zoltán, Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József összeállítású magyar csapat négyesfogathajtásban a franciaországi Caenben rendezett Lovas Világjátékokon, amely négyévente mind a hét szakág világbajnokságát magában foglalja.

- szeptember 6. Aranyérmet nyert a Kasza Róbert, Demeter Bence, Marosi Ádám összeállítású magyar csapat a hagyományos versenyben a varsói öttusa-világbajnokságon.

- szeptember 8-14. A kötöttfogású Bácsi Péter aranyéremmel, Lőrincz Tamás és testvére, Viktor pedig bronzéremmel zárta a taskenti birkózó-világbajnokságot. Bácsi a 80 kilós - nem olimpiai - súlycsoportban, míg Lőrincz Tamás 66, öccse pedig 85 kilóban állhatott fel a dobogó alsó fokára.

- szeptember 8-19 A pisztolyos Tobai-Sike Reanáta révén egy riói kvótát szerzett a magyar küldöttség a Granadában rendezett olimpiai kvalifikációs sportlövő-világbajnokságon. Tobai-Sike a sportpisztolyban (25 m) nyert bronzérmével vívta ki a 2016-os ötkarikás indulási jogot. A BHSE lövője Csonka Zsófiával és Nemes Adriennel közösen bronzérmet szerzett a 10 méteres szám csapatversenyében. A női pisztolyosok mellett a férfi futócéllövők további három bronzot gyűjtöttek a vb-n. Sike József az 50 méteres 40 vegyes szám egyéni versenyében lett harmadik, a Sike, Boros László, Tasi Tamás összeállítású csapat pedig mindkét légfegyveres számban, 40 vegyesen és 30+30 lövésben is a dobogó alsó fokára állhatott fel.

- szeptember 15-21. Berecz Zsombor riói kvótát szerzett a santanderi olimpiai kvalifikációs vitorlázó világbajnokságon Finndingiben. A 28 éves versenyző a 15. helyen végzett, az országok sorrendjében a 11. lett, s a vb-n 12 kvótát osztottak a 2016-os játékokra.

 - szeptember 26-28. A magyar válogatott az összes korosztályt beleszámítva 10 arany-, 7 ezüst- és 3 bronzérmet nyert az Oklahoma Cityben rendezett maratoni kajak-kenu világbajnokságon. A felnőtteknél a kajakos Csay Renáta egyesben megvédte címét, majd párosban Bara Alexandrával is első lett. A kenusoknál Kövér Márton Dóczé Ádámmal ugyancsak a dobogó legfelső fokára állhatott fel, egyesben pedig másodikként zárt.

- október 11. Berki Krisztián aranyérmet nyert lólengésben a tornászok nanningi világbajnokságán.

- október 11. A karatésok Premier League-jének történetében először végzett magyar harcművész a sorozat pontversenyének élén: a 67 kilogrammos férfiak kategóriájában Szegedi Döme megnyerte a 2014-es nagydíjat.

 -október 12. Kiss Norbert megnyerte a kamion Európa-bajnokság idei szezonját a franciaországi Le Mans-ban szerzett két futamgyőzelemmel.

- október 19. Póta Georgina - pályafutása legjobb eredményét elérve - negyedik helyen végzett a linzi világkupán, a női asztaliteniszezők idei egyik legrangosabb egyéni versenyén.

- december 3-7. A dohai rövidpályás úszó-világbajnokságon 11 érmet szereztek a magyarok, ezek közül nyolcat Hosszú Katinka érdemelt ki, aki - egyformán világcsúccsal - négy aranyat (100 és 200 m hát, 100 és 200 m vegyes), továbbá három ezüstöt és egy bronzot gyűjtött. Rajta kívül világbajnok lett Gyurta Dániel (200 m mell) és Bernek Péter (400 m gyors), bronzérmes Verrasztó Dávid (400 m vegyes).

- december 12-14. Póta Georgina elődöntőbe jutott, harmadik lett az asztaliteniszezők World Tour-döntőjének egyéni versenyében, Bangkokban.

- december 7-21. A magyar női kézilabda-válogatott teljesítette a kitűzött célt és a legjobb hat között végzett a magyar-horvát közös rendezésű Európa-bajnokságon. Németh András együttese a középdöntőben a későbbi győztes norvégok legyőzésével harcolta ki, hogy az ötödik helyért játszhatott a budapesti Papp László Sportarénában, ahol azonban kikapott a franciáktól.