Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Szilveszterkor rajtol a Barcelona World Race

2014.12.30. 09:57

Nyolc hajó, köztük a Fa Nándor vezette Spirit of Hungary indul az év utolsó napján kezdődő Barcelona World Race vitorlásversenyen.

A magyar hajós társa az új-zélandi Conrad Colman lesz a mintegy 24 ezer mérföldes, kikötés nélküli földkerülés során. Fa Nándor 61 évével a mezőny legidősebb, a 31 esztendős Colman pedig a legfiatalabb tagja.

A Barcelona World Race-t harmadszor rendezik meg. Első alkalommal, a 2007-2008-as menet során a francia Jean-Pierre Dick és az ír Damian Foxall irányította Paprec Virbac 2. nyert 92 nap 9 óra 49 perces eredménnyel. A 2010-11-es kiírásban Dick honfitársával, Loick Peyronnal győzött, ekkor 93 napra 22 órára és 20 percre volt szükségük a bolygó körbevitorlázásához.

Ezúttal öt spanyol, s egy-egy francia és brit vitorlás vág még neki a távnak. A legnagyobb esélyesnek a legutóbbi Vendée Globe-on harmadik, az első Barcelona World Race-en pedig második brit Alex Thomson - társa a spanyol Pepe Ribes - vezette Hugo Boss számít. A résztvevők - köztük egy nő - összesen 26-szor hajózták körbe a Földet.

Fa Nándor - aki háromszoros földkerülőnek számít - március 23-án, Székesfehérváron mutatta be 60 lábas (18 méteres) karbon vitorlását, amellyel a hajóosztály világbajnoki sorozatában indul. Az adriai behajózás után május 16-án vágott neki az olimpikon Goszleth Marcellal Gibraltárból az Atlanti-óceán átszelésének, amely 15 napig tartott, így egy nappal a New York-Barcelona verseny rajtja előtt érkeztek meg az amerikai kikötőbe, de a hajó kisebb sérülései miatt lemondták a részvételt. A visszatérés után több javítást végeztek a Spirit of Hungaryn, és Goszleth Marcell helyett Conrad Colman lett a magyar hajós társa.

Fa Nándor később több, a 60 lábas sorozatba tartozó pontgyűjtő versenyen is szeretne indulni, a végső célja pedig a 2016-17-es Vendée Globe szóló, nonstop földkerülő verseny lesz az új hajóval. A legkeményebb vitorlázóviadal 1992-93-as kiírásában a magyar hajós - legjobb nem franciaként - az ötödik helyen ért célba. (MTI)