Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A legfiatalabb és a legalacsonyabb is villant

2014.02.11. 22:03

Bukás, kiütéses győzelem, hullócsillag mellől kinövő új sztár, és két sífutó magyar is volt kedden Szocsiban, ahol megint kiosztottak jópár aranyérmet, miközben egyre többen ekézik a hó minőségét. Ha nem volt ideje nap közben percről percre követni az olimpia eseményeit, akkor ne habozzon, görgessen lejjebb!

Borzasztó nagy bukás

Rengeteg bukás volt a szabadstílusú síelők női slopestyle versenyében. Sorra rontottak a sztárok, a selejtezőt is megnyerő Dara Howell viszont egészen fantasztikusan jött le, majdnem százszázalékos teljesítményt nyújtott, és mint kiderült, az első körben eldöntötte az olimpiai bajnoki cím sorsát. Most sem maradt el a riadalom, a japán Yuki Tsubota az utolsó bukkanó után elképesztő nagyot bukott. Rosszul fogott talajt, kétszer is a hátára, nyakára esett.

Felfújható hordágyon vitték le, végül kiderült, hogy eltört az álkapcsa, és agyrázkódást szenvedett.

Nem nagyon voltak kérdések

A női biatlonosok üldözéses versenyében a fehérorosz Darja Domracseva agyonverte a mezőnyt, az utolsó lövészeténél még egy hiba is belefért. Így is 37 másodpercet vert a célban a végén nagyot hajrázó Tora Bergerre, míg a bronz nagy meglepetésre nagy a szlovén Teja Gregoriné lett.

Új sztár született félcsőben

A snowboardosoknál jött az olimpia egyik legnagyobb meglepetése, a félcsőben harmadik bajnoki címére készülő, szupersztár Shaun White két hibájával a dobogóra sem fért fel, helyette a a svájci Iouri Podladtchikov ünnepelhetett térdre rogyva. A japánok két érmet is szereztek, a mindössze 15 éves Ajumu Hirano, a torna legfiatalabb sportolója élete első olimpiáján rögtön ezüstérmes lett.

Német arannyal debütált a női síugrás

Német győztese van a téli olimpiák első női síugrószámának, a huszonkét éves Carina Vogté az aranyérem. A pályán guggolva, szemeit eltakarva várta az eredményt, mikor kiderült, hogy ő az első női olimpiai bajnok a számban, eldőlt a hóba, aztán hangosan zokogni kezdett, edzői együtt örültek vele. A síugrásban indult Szocsi legalacsonyabb sportolója, a 17 éves japán Takanasi Szara, aki 149 centi magas.

Lássuk a magyarokat!

Kedden is voltak magyar indulók Szocsiban. A sífutó sprintben Szabó Milán a 73. helyen ért be, alaposan kihajtotta magát, a végén mégis bosszankodott, mert százötven méterrel a cél előtt összeakadtak a lécei és ezért el is esett. „Ezzel sajnos bekerülök az itteni vicces összefoglalókba, mert ilyet rajtam kívül nem csinált senki" – mint mondta, beakadt az olvadt, kásás hóba a léce csőre. Nem ő járt csak pórul az említett részen, később két olimpiai bajnok, Marit Björgen és Dario Cologna is bukott azon a helyen.

A női sífutás sprintversenyében Simon Ágnes mindenképpen el akarta kerülni az esést, a fokozott óvatosság azonban a 66., utolsó előtti helyre volt elég. A háromgyerekes Simon ugyanakkor azt is jó dolognak tartja, hogy egyáltalán részt vehetett az olimpián.

Amiről ne maradjon le:

  • az egy enden belül elért hét pontjával olimpiai rekordot állított fel a brit csapat a női curlingtornán, az amerikaiak ellen 12-3-ra megnyert meccsen jött össze a bravúr. Az eddigi csúcs hat pont volt. Egy enden, azaz játékrészen belül maximum nyolc pontot tud szerezni egy csapat.
  • jó régen nem nyert ennyire senki szánkóban, mint Natalie Geisenberger a címvédő világbajnok, az idei világkupa-győztes. Négy futamból kétszer pályacsúcsot ment, 1,139 másodperces összetett különbségével pedig az elmúlt 30 év legnagyobb győzelmét aratta.
  • már Bode Miller is a hó miatt aggódik: az alpesi sí amerikai sztárja szerint a hó is hibás abban, hogy nem sikerült érmet szereznie a lesiklás vasárnapi döntőjében. A harminchat éves amerikai attól tart, hogy a hét folyamán tovább romlik majd a hó minősége, ez pedig komolyan beleszólhat majd a versenyekbe. A hó minőségére egyre többen és hangosabban panaszkodnak.
  • 1116 doppingteszt eddig, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint a mintákból 891-et edzéseken, 225-öt pedig a versenyek során vettek le. Egyelőre nem tudni, hogy közülük hozott-e valamelyik pozitív eredményt.
  • két perc után kétszereplőssé vált a férfi sífutó sprint döntője, mivel a veszélyes kanyarban hárman is buktak, végül Ola Vigen Hattestad lett a győztes.