A magyar származású Ted Ligety agyonverte a mezőnyt óriásműlesiklásban

2014.02.19. 13:07
Az amerikai pályafutása második aranyérmét nyerte, ő lett az óriásműlesiklás bajnoka a franciák előtt.

A férfiak óriásműlesiklásának szerdai első futamán már nem volt komoly gond a hóval, a versenyzők a fagyott pályán mentek neki a számnak. 

 Az amerikai Ted Ligety az első futamban agyonverte a mezőnyt, 1,33 másodperc előnye volt, sokáig senki nem tudott közel kerülni hozzá, aztán jött a 35 éves Simoncelli, aki egy tizeddel faragott ebből a hátrányból. A meglepetést viszont a cseh Bank okozta, szuperóriásműlesiklásban már volt egy remekül sikerült első futama, ezúttal ő volt az egyetlen a mezőnyben, aki egy másodperc alá tudott kerülni az első amerikaival szemben, 93 század hátránnyal várta a folytatást.

A hét eleji balesete után versenyző Felix Neureuther a nyakát fájlalta a verseny előtt, az első futamát 1,43 másodperces hátránnyal zárta, lehetett volna azonban egy másik német, aki beleszól a végeredménybe. Luitz egy másodpercen belüli hátránnyal tudott volna célba érni, de az utolsó kapuban elesett, és kizárták. 

Ligetynek kilenc tized előnye volt a második futamra a cseh Bank előtt, a harmadik Simoncelli már 1,27-re volt tőle, utána viszont nagyon sűrű volt a mezőny, két tizeden belül hatan is voltak. 

A második futamban az amerikainak csak meg kellett őriznie az előnyét. A cseh Bank megint nagy lehetőséget szalasztott el, ahogy a kombinációban, remekül sikerült első futama után a másodikban most is többször hibázott, így nem tudta megközelíteni a franciákat, akik az élre álltak.

Missillier az első futamban 1,5 másodperc hátrányban volt Ligety mögött, az amerikai indulása előtt nem volt nála gyorsabb a mezőnyben a második körben, Pinturault is csak a harmadik helyre futott be. Aztán jött Ted Ligety, aki hatalmas előnyéből meg tudott őrizni fél másodpercet, biztonságit síelt, így olimpiai bajnok lett, mögötte a két francia lett dobogós, Missillier ezüstérme inkább a meglepő. A magyar felmenőkkel is rendelkező Ligety nyolc éve kombinációban nyert aranyérmet a téli olimpián, óriásműlesiklásban ő lett az első amerikai aranyérmes. 

A szám magyar indulója, Farkas Norbert 22 sízőt előzött meg, ötvenedik lett, 16.04 másodpercet kapott a győztestől.