Kikészíti a snowboardosokat a szocsi pálya

2014.02.04. 17:33

A téli olimpia snowboardos indulói egymás után sérülnek meg a Roza Hutor-i extrém parkban, most éppen a legnagyobb név csapta oda magát.

A félcső kétszeres olimpiai bajnoka, Shaun White a csuklóját zúzta meg a keddi edzésen az új szám, a slopestlye pályáján, míg a nőknél a finn Marika Enne fejre esett a pálya végén. Agyrázkódást szenvedett, hordágyon vitték el, majd kórházba szállították.

A Torinóban és Vancouverben aranyérmes White szerint inkább a hangulatra nyomja rá a bélyegét a sok sérülés, pláne azok után, hogy egy hétfői tréningen az éremre is esélyes norvég, Thorstein Horgmo akkorát bukott, hogy eltörte a kulcscsontját, ezzel neki már most véget ért az olimpia. 

„Félelmetes és szerencsétlen, hogy így alakult. Remélem, a szervezők beépítettek néhány változtatást, és máris sokkal barátságosabb a pálya. De ezt nem én döntöm el, az én feladatom, hogy a legjobb formámat hozzam" - mondta White, akinek csuklósérülése valószínűleg nem befolyásolja majd szereplését. 

A Rosa Hutor-i extrém park
A Rosa Hutor-i extrém park

A tavalyi világbajnokságon slopestyle-ban ezüstérmes Mark McMorris úgy véli, az a legnagyobb probléma, hogy néhány rámpát túlságosan magasra terveztek. Azt viszont igyekezett megjegyezni, nem találja különösebben veszélyesnek a pályát. „Az úton átmenni is veszélyes" - mondta. 

A snowboardosok tiltakozása még a norvég Horgmo súlyos sérülése után kezdődött, először egy ír versenyző panaszkodott, majd több női versenyző is azt állította, balesetveszélyes a pálya. A szervezők ezután döntöttek úgy, hogy leülnek egyeztetni a női és a férfi mezőny néhány képviselőjével, a csütörtöki selejtezőkre várhatóan már meglépik a változtatásokat.  

Ez a bűnös pálya
Ez a bűnös pálya

Akadt azért olyan is, aki megvédte a szocsi helyszínt. A húsz éves Sage Kotsenburg szerint egy olimpiai pályának így kell kinéznie, az pedig természetes, hogy az első nap nem tökéletes minden. „,Mi visszajelzéseket adunk, ők pedig alakítanak a pályán" - indokolt az amerikai. 

Tavaly egyébként a szocsi helyszínt az X Games és a világkupa programjából is kivették, ezek az események lettek volna az olimpia főpróbái, de nem volt elegendő hó februárban. Most a hóval várhatóan nem lesz probléma, inkább a pálya kialakítása miatt kell aggódniuk a versenyzőknek.