György
16 °C
24 °C

Őrült száguldással kezdik az olimpiát

2014.02.09. 07:57

A téli olimpián már a második napon elkezdik osztani az érmeket alpesi síben. A leglátványosabb kategória, a lesiklás döntőjét rendezik a férfi mezőnyben, ebben gyorsulnak fel a versenyzők leginkább, éppen ezért ez a legveszélyesebb is. Raádásul egy olyan pályán, ami az egyik klasszis szerint életveszélyes

A férfiaknál és a nőknél is öt szakágban osztanak majd ki érmeket Szocsiban, a lesiklás és a kombináció mellett, műlesiklás, óriás-műlesiklás és szuperóriás-műlesiklás szerepel a programban. 

Jég, hóhiány, meleg, bénázó pályamunkás

A többi világkupa-sorozathoz hasonlóan az alpesi síben is komolyan beleszólt az időjárás a szezonba, több helyen volt gond a hó minőségével, versenyeket kellett törölni, mert nem volt hó, vagy túl meleg volt, München és Zágráb bukta az idei futamát az enyhe időjárás miatt, St. Möritzben a köd miatt nem lehetett versenyt rendezni.

Ha nem az időjárás, akkor a pálya, vagy annak kellékei is okoztak izgalmakat. A francia Val d'Isere-ben például egymás után estek ki a nagy nevek a jeges pályán, Ligety, Svindal és Miller hármas sem fejezte be a versenyt, volt aki elhasalt, más csak hibázott. 

Aztán történt olyan is, hogy egy figyelmetlen pályamunkás okozott kis híján súlyos balesetet. Az adelbodeni világkupa-futamon éppen a norvég Kristoffersen zúgott lefelé,  amikor nem sokkal a cél előtt hirtelen az egyik pályamunkás vágott be elé. Kristoffersen kivédte az ütközést, de megállt, kapott ugyan újabb lehetőséget a versenybíróktól, ám a lesíelt pályán már nem volt esélye a jó szereplésre.  

Ezekről a nevekről még hallani fog az olimpián 

  • Bode Miller (Amerika):  A nagy közönségkedvenc harminchat éves versenyző a negyedik olimpiájára készül, 2010-ben Vancouverben minden éremből nyert egyet, kombinációból aranyérmes volt, szuperóriás-műlesiklásban ezüstöt, lesiklásból bronzot. A múlt szezont térde miatt kellett kihagynia, a térdén most is sok múlik. Az idei szezonban a hazai Beaver Creek-i pályán Ted Ligety mögött végzett, Kitzübhelnben lesiklásban és kombinációban is második lett, nagy csalódására. Mind az öt szakágban nyert már világkupa-versenyt, nagy kérdés, hogy éremmel zárja-e vélhetően utolsó téli olimpiáját.
  • Alexis Pinturault (Franciaország): Ő már a fiatal vonalat képviseli, olyannyira, hogy Szocsi lesz az első téli olimpiája. A világkupa-szezonban kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott az óriás-műlesiklásban kétszeres junior világbajnok versenyző, ha valaki nagy áttörést érhet el a 2014-es téli olimpián, akkor az ő lehet. A svájci Wengenben nyert műlesiklásban, ez volt az ötödik világkupa-győzelme fél másodpercet vert a mezőnyre. Ugyanitt kombinációban egy második helyet zsebelt be, ebben a számban is esélye lehet. 
  • Ted Ligety (Amerika): A huszonkilenc éves síelő Vancouverben érem nélkül maradt, kombinációban lett olimpiai bajnok Torinóban, 2006-ban, most az egyik legnagyobb esélyes az amerikaiak közül, hogy érmet, érmeket szerezzen a játékokon. A harmadik olimpiájára készülő amerikai négyszeres világkupa-győztes óriás-műlesiklásban, most is ebben a szakágban és óriásműlesiklásban lehet tőle érmet várni.
  • Marcel Hirscher (Ausztria): Óriás-műlesiklásban a huszonnégy éves osztrák is ott lesz a favoritok között, az idei szezonban. Val d'Isere-ben Ligety és több esélyes kiesése után nyert, aztán Alta Badiában szintén az élen végzett Pinturault és Ligety előtt. A világkupa összetettben a tavalyi és a tavalyelőtti szezont is megnyerte kiegyensúlyozott teljesítményével. Az osztrákok is sokat várnak tőle, pláne, hogy még nem szerzett érmet a téli játékokon. 
  • Aksel Lund Svindal (Norvégia): A harmincegy éves olimpiai bajnok közel egy évtizede ott van már az élvonalban. A legutóbbi téli olimpián szuperóriás-műlesiklásban aranyérmes versenyzőnek ebben a szezonban szuper-G-ben és lesiklásban is két versenyt nyert, utóbbiban ő a világbajnoki címvédő. Megbízható teljesítményének köszönhetően világkupa összetettben is az első helyen áll, kis túlzással garantált, hogy érmet szerez a Norvégoknak Szocsiban, gyakorlatilag az összes szakágban versenyben lehet a dobogóért, lesiklásban aranyesélyes. Nem is nagyon vett vissza az elvárásaiból, azt mondta, favoritként megy a téli olimpiára, a szerencsére sincs szüksége, hogy ezt hozza.  
  • Felix Neureuther (Németország): A huszonkilenc éves németnek már a legutóbbi világkupa-sorozatban is volt két győzelme műlesiklásban, az idei szezonban újabb két győzelmet zsebelt be, Bornióban műlesiklásban, Adelbodenben óriás-műlesiklásban, ezzel a szakágban 40 év szünet után győzött újra német versenyző vk-futamon. Ezután jött egy második hely műlesiklásban Wengenben, jó eredményeivel elég erős januárja volt. Borniói győzelme után egyébként felszólalt az orosz melegellenes törvény ellen is, azt mondta, a NOB-nak át kellene gondolnia, milyen országoknak adja meg a rendezés jogát, de azt is leszögezte, semmilyen tüntetést vagy magánakciót nem tervez az olimpiára. 
  • Carlo Janka (Svájc): A svájci versenyző az óriás-műlesiklás aranyérmese volt Vancouverben, számára valószínűleg nem az érmekről szól majd a verseny, azok után, hogy 2011-ben, mindössze huszonöt évesen szívműtéten esett át. Tíz nappal a beavatkozás után már versenyt nyert a vk-sorozatban, ez volt az utolsó győzelme. 

Csak néhány nagyobb nevet emeltünk ki, de a húsz év után első kanadai alpesi sí-éremre pályázó Eric Guay, a svájciaknál a szezonban legjobb lesikló, Patrick Küng, aki szuperóriásban és műlesiklásban is nyert világkupa-versenyt a szezonban, és az osztrák Mario Matt és Klaus Kroll, a svájci Didier Defago szintén ott lehet az esélyesek között, az osztrákoknak, a norvégoknak és a franciáknak is vannak még éremesélyes versenyzőik, a horvátoknál Ivica Kostelic érhetmoda a dobogóra. 

Magyar jelenlét

A férfiak mezőnyében egyetlen magyar induló lesz, Farkas Norbert szabadkártyásként jutott ki a téli olimpiára, a huszonegy éves versenyzőnek eddigi legjobbja egy negyvenhetedik hely volt a 2013-as világbajnokságon, óriás-műlesiklásban. Ezekben a számokban egyébként az országos bajnokságot is megnyerte.

A helyszín

A Szocsitól ötven kilométerre található Roza Hutor alpesi síközpont, lesz a helyszíne az olimpián, hétezerötszáz néző befogadására alkalmas a terület.

A központban húsz kilométernyi pálya várja majd a lesiklás, a műlesiklás, az óriás-műlesiklás, a szuperóriás-műlesiklás és a kombináció versenyezőit, februrár 8. és 22. között rendezik majd az olimpiai versenyeket.

A férfiak lesiklásra tervezett pályája háromezerötszáz méter hosszú, ezerméteres szintkülönbséggel.  A programot a férfi műlesiklás nyitja, és szintén a férfiak zárnak a műlesiklással. Két éve világkupa helyszín is volt Roza Hutor, akkor lesiklásban és kombinációban rendeztek itt versenyt. 

Férfi alpesi sí-program a téli olimpián

február 9.

11:00–13:00 8:00–10:00: férfi lesiklás

Február 14.

08.00–09.30: szuperkombináció szuperóriás-műlesiklás
12.30–13.30: szuperkombináció műlesiklás

Február 16.

08.00–10.00:  szuperóriás döntő

Február 19. 

08.00–10.00:  óriás-műlesiklás 1. futam
11.30–13.00:  óriás-műlesiklás 2. futam

Február 22.

13.45–15.15: műlesiklás 1. futam
17.15–18.35:műlesiklás  2. futam