Az 55 éves herceg összetörte Szocsi szívét

2014.02.22. 16:07

A férfi alpesi sízők zárószáma a műlesiklás volt szombat délután, száztizenheten indultak, de az egyik legjobban várt versenyző az ötvenöt éves mexikói herceg, Hubertus Von Hohenlohe volt.

Az olimpia legidősebb résztvevője már azzal történelmet írt, hogy elindult az első futamban, ő lett az első olyan olimpikon, aki harminc év különbséggel vett részt a játékokon, az 1984-es szarajevói volt az első olimpiája.

Senki nem várta, hogy nagyot megy majd, már az első mérési ponthoz érve több mint tíz másodperc hátránya volt, de mindenki nagyon szurkolt neki, hogy célba érjen.

A pálya középső szakaszáig kényelmesen haladt, aztán viszont az egyik kapunál rontott, és elesett, ezzel véget ért egyetlen versenye Szocsiban. Sokan a nézők közül felhördültek, amikor látták, mi történt, a mariachimezben induló síző karját széttárva csalódottan intett ki. 

Hohenlohénak egyébként volt már jó helyezése műlesiklásban, 1984-ben a százfős mezőnyben a huszonhetedik helyezést szerezte meg. Hallatott magáról Szocsiban is a versenye előtt. A síelés csak hobbi számára, amúgy fotós, zenész és képzőművész, ő készítette a nagy botrányt kavart fotósorazotot is a libanoni alpesi síző nőről. 

A herceg, akinek teljes neve Hubertus Rudolph von Fürstenberg-von-Hohenlohe-Langenburg, kalandos életútja Mexikóban kezdődött. Nagyanyja félig mexikói volt, édesapja Alfonso von Hohenlohe herceg. Amikor Hubertus négyéves lett, a család Spanyolországba költözött, itt ismerkedett meg a síeléssel. Nem volt esélye bekerülni az osztrák csapatba, ezért 1981-ben megalapította a Mexikói Síszövetséget.

A számot az osztrák Mario Matt nyerte, aki 34 évesen lett olimpiai bajnok.