no

Katasztrofális lövészet miatt bukta a biatlonlegenda kilencedik aranyát

2014.02.22. 17:26

Hiába volt szuperfavorit Norvégia a férfi biatlonváltóban, a befejező emberük olyan pocsékul lőtt, hogy még érmet sem nyertek. Ezt leginkább Ole Einar Björndalen bánhatta, ha nyer a váltó, kilenc aranyérmével a téli olimpiák legtöbb elsőségét begyűjtő sportolója lehetett volna. Oroszország megnyerte első biatlonaranyát Szocsiban.

Miután kiderült, hogy a franciák legjobbja, Martin Fourcade beteg, a norvégok egyértelmű esélyesek voltak a váltóban, bár azt lehetett tudni, hogy a német, az orosz és osztrák váltó is elég egységes.

A norvégok úgy kezdtek, ahogy várni lehetett, már az első tag vezetést szerzett a 4x7,5 kilométeres váltóban. Tarjei Bö nagyon motivált volt, nem sikerült neki jól eddig az olimpia,bizonyítani akart. Ez is össze is jött neki, tíz másodperccel a német váltó előtt indíthatta öccsét, Johannes Bőt. Ő sem adta át a vezetést, megduplázta az előnyt a második váltásra. A második helyen továbbra is németek jöttek, az oroszok pedig őket üldözték.

A norvégoknál Björndalen indult harmadikként, és ekkor még minden jel arra utalt, hogy simán meglesz neki a kilencedik aranyérem. Csak attól tarthatott, hogy úgy elrontja a lövészetét, mint a tömegrajtosban. Ez nem következett be, de sífutásban nem tudta azt az ellenállhatatlan teljesítményt nyújtani, ami egyébként a védjegyévé vált. Már a fekvő lövészet után közelebb kerültek hozzá, de ekkor még azt lehetett hinni, hogy nem hajtotta ki magát, a nyugodt lövészethez igazította tempóját. Az álló lövészet után azonban már nyilvánvalóvá vált, hogy nem erről van szó. A német Peiffer a lövészet és a váltás között 18 másodpercet hozott Björndalenen, a norvégok csak két másodperc előnnyel válthattak.

Svendsen és Björndalen
Svendsen és Björndalen
Fotó: Alberto Pizzoli
A tömegrajtost nyerő Emil Hegle Svendsen azonban így is nyugodt lehetett, ő volt a legerősebb papíron az utolsó váltótagok közül. A fekvő lövészetnél azonban már sűrű lett a mezőny, nyílttá vált a verseny, négy csapat volt hat másodpercen belül. Az oroszok, németek, norvégok, osztrákok voltak helyzetben. A második lövészethez is együtt értek oda, de Svendsen nem bírta el a nyomást, katasztrofálisan lőtt. Négyszer hibázott, így nemcsak a póttöltényekkel kellett matatnia, de egy büntetőkörre is ki kellett mennie.

A leggyorsabban az orosz és a német váltó végzett, a csapattársa doppingolása miatt sokkot kapó Simone Schempp meccselt a sprintben a dobogóról lemaradó Sipulinnal. Utóbbiban volt több, simán lesprintelte a németet, a harmadik helyre az osztrákok jöttek be. Norvégia közel egy percet kapva negyedik lett.

Svendsen teljesen összeomlott hibája miatt, oda sem ment csapattársaihoz, magába roskadt. Björndalen azonban nyugodtan fogadta a negyedik helyet és Svendsen hibáját: „Ez egy szörnyű helyzet, de egy csapat vagyunk, és jó dolgokat is tettünk együtt. Ilyen magas szintű váltóversenyben nem engedhetünk meg hibákat. Ez bárkivel előfordulhat, Emil is tudja ezt. Erősebben fog kijönni ebből. Csapatként mögötte állunk."