Börleszkkel indult, sírás lett a döntő vége

2014.02.09. 12:04

Röhejes jelenetsor miatt is emlékezetes marad a női snowboard slopestyle vasárnapi döntője, az osztrák Anna Gasser és edzője megküzdöttek az elemekkel.

A fiatal osztrák snowboardos éppen a rajtra készült, amikor kicsúszott, de ezzel nem lőtte el egyik lehetőségét sem, újra indulhatott. A gond ott volt, hogy vissza kellett mászni a rajthoz. Gasser elindult, edzője akart a segítségére sietni, hogy feltolja, de a férfi megcsúszott, kis híján kiütötte a versenyzőt. 

coach-slipping.gif

Gasser ezután megpróbált a csúszós lejtőn felmászni, ez sem jött össze, hiába igyekezett négykézláb, nem érte el a starthelyet, és visszacsúszott, pedig fentről is nyújtottak neki segítő kezet. Végül megkerülte az emelkedőt, és felment a rajthoz. Ezután nem is lett volna rossz a gyakorlata, ha nem ront az egyik ugratón, a futamot 49 ponttal zárta. 

Gasser második próbálkozása
Gasser második próbálkozása

A döntőben egy cseh versenyző Šárka Pančochová kezdett a legjobban, már az első körben bemutatott egy 86.25-ös gyakorlatot, sokáig nem is nagyon volt olyan teljesítmény, ami ezt pontozásban megközelítette.

A három korláton és három ugratón bemutatott trükköknél a bírók pontozzák a stílust, a kivitelezést, a trükköket, az is számít, hogy ér talajt a versenyző, ha valaki földre ül egy landolás után, abból már nem nagyon hozhat ki versenyképes pontszámot.  A versenyzők két körben próbálkozhatnak, a végeredménynél a jobb pontszámú próbálkozás számít. 

A második körben a brit Jenny Jones a döntő addigi legjobb produkcióját mutatta be, percekig tartott, mire a pontozóbírók megszülték az eredményt, végül 87.25-öt kapott, ezzel az élre állt. 

Az első körben legjobb Pančochová ijesztően nagyot esett egy ugrató után a második körben. A földet érés után csúnyán beverte a fejét, többször átfordult. Szerencsére saját deszkáján hagyta el a pályát, megúszta a komoly sérülést. Első körös teljesítményével még így is dobogós volt egy darabig, a kanadai Candrian szorította le onnan

Ezután jött a finn Enni Rukajarvi, aki sokkolta a mezőnyt. Az egész olimpián nem volt olyan magasan pontozott produkció addig a női mezőnyben, mint az övé, 92.50-ös pontszáma után már szinte biztos volt a dobogós helyezése, az amerikai Andersonon múlt, milyen éremmel zár a finn.

De Anderson tökéleteset versenyzett a második futamán, kifogástalan volt minden trükkje, ez meg is látszott a pontozáson, 95.25-tel az élre állt, nem is előzték már meg. A huszonhárom éves versenyző első olimpiáján megnyerte a játékokon most bemutatkozott női slopestyle első döntőjét. Szombaton a férfiaknál is amerikai győztes volt, Sage Kotsenburg nyert

A második a finn Rukajarvi lett, bronzérmet pedig a brit Jones szerezte meg, az eseményt közvetítő brit BBC riporterei egymás után sírták el magukat a dobogós helyezés miatt a döntő végén. Nem meglepő, a briteknek ez volt az első havas sportágban szerzett érme az olimpián.