Szocsi sztárja megint szétfutotta a női biatlonmezőnyt, háromból 3 aranya van

2014.02.17. 17:13
Szocsi eddigi legunalmasabb biatlonversenye lett a női 12,5 kilométeres tömegrajtos. A fehérorosz Dajra Domracseva hibátlanul lőtt, eszméletlenül jól futott, győzelme egy percig nem volt veszélyben. Harmadik aranyérmével Szocsi legeredményesebb sportolója. Egy rekordot is felállított, korábban egy női biatlonos sem nyert három aranyat egy olimpián.

Az ellmúlt nap a biatlonosok leginkább a ködről beszéltek, a férfiak versenyét háromszor halasztották el, de a női versenyre már olyan körülmények voltak, hogy nyugodtan indíthatták a futamot.

Az üldözőversenyt és az egyéni indításos futamot is nyerő Domracseva abszolút favoritként indult, csak abban bízhattak ellenfelei, hogy rossz lövőformát fog ki. A fehérorosznál nem ritka az ilyen, hajlamos rosszabb sorozatokat produkálni.

Az első lövészetben csak heten hibáztak, az igazán esélyesek közül senki, így együtt maradt még a mezőny. Csak az olimpián szenvedő világbajnok, Tora Berger maradt le, már az első kilométer után bukott egy nem is túl veszélyes lejtőn. Az üldözés fel is őrölte, aztán a lövészetben is rontott, elszállt minden esélye.

Domracseva korán döntésre akarta vinni a versenyt, ezért már a második körben tesztelte ellenfeleit. Nem is tudott senki vele menni, még az olyan, szintén jó sífutónak számító biatlonisták, mint Kaisa Mäkäräreinen, Gabriela Soukalova vagy Anais Bescond sem. A második lövészet után már tíz másodperccel vezetett.

A harmadik körben még inkább belehúzott, egy kilométer alatt megduplázta előnyét. Soukalova tartotta a második helyet, míg a harmadikra a német Sachenbacher-Stehle jött fel. Domracseva a negyedik körben sem fáradt el, maradt a különbség. Az utolsó lövészetben ugyan hibázott egyet, de győzelme nem volt veszélyben, Soukalova is megtette ugyanezt, míg a többiek már jelentős hátrányt szedtek össze. A fehérorosznak innentől már csak az volt a feladata, hogy bukás nélkül beérjen a célba. Ezt meg is tette, és harmadik egyéni olimpiai bajnoki címét ünnepelhette.

Igazi izgalmak csak a harmadik helyért voltak. Az utolsó lövészet után a norvég Tirill Eckhoff támadta Sachenbacher-Stehlét, és a végén egy másodperccel meg is előzte a lövőhiba nélkül végigmenő németet.

Domracseva Szocsi első háromszoros bajnoka, és aligha előzik már meg. A férfiaknál a francia Martin Fourcade is összehozhatja ugyanezt, illetve síugró Kamil Stochnak is meglehet a három arany, de az utolsó csapatversenyből jöhet össze.