Egy indián repíti Lettországot

2014.02.19. 10:20

Igaz, hogy három szoros meccsen, de a lett hokiválogatott háromszor is kikapott a szocsi torna csoportkörében. Utána viszont nagyon taktikusan játszva, 3-1-re kiverte a sokkal esélyesebb Svájcot. A helyi lapok áradoznak a csapat teljesítményéről, de szinte mindenki egyként nevezi meg a siker kulcsát, akit Ted Nolannak hívnak.

Az 55 éves kanadai szakember csak másodállásban a lett kapitány, jelenleg az NHL-s Buffalo Sabres szakvezetője, amikor 2011. augusztus 3-án kinevezték szövetségi kapitánynak, éppen munkanélküli volt.  

Nolan valódi amerikai őslakos, a csodatévő teájáról híres Ojibwe nép tagja, indián származását nemcsak büszkén vállalja, de saját alapítványán keresztül igyekszik minél többet megőrizni népe évezredes kultúrájából. Az ojibwe a negyedik legnagyobb populációju indántörzs volt Mexikótól északra, Kanada területén pedig a második. A mai napig Nolannel együtt közel 80 ezren vallják magukat ojibwének.

Ami Nolan karrierjét illeti, három szezont húzott le játékosként az NHL-ben, a Detroitban és Pittsburgh-ben 78 meccse volt. Leginkább a második vonalnak számító AHL-ben szerepelt. Edzőként junior ligában kezdett, majd 1995-ben a Buffalo szakvezetője lett, 1997-ben a legjobb edzőnek választották, 2006 és 2008 között a New York Islanderst irányította, tavaly novemberben lett ismét a Buffalo szakvezetője.

Lett kapitányi kinevezése óta két világbajnokságon szerepelt a csapattal és mindkétszer simán tartotta bent a válogatottat az A csoportban, 2012-ben a 10, majd egy évvel később a 11. helyen végeztek. Eljuttatta Lettország a szocsi olimpiára és szerda este hazája, Kanada ellen készíti fel.

A Nolan-családban nem csak az indián kultúra ápolása szent, hanem a jégkorong is. Nolan mindkét fia profi játékos lett. Az idősebbik Brandont a Vancouver Canucks draftolta, míg a fiatalabb Jordan a Los Angeles Kings hokisa. Apja álmát már valóra váltotta, 2012-ben Stanley-kupát nyert. Ted Nolan álma pedig szerda estére válhat valóra.