Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Egy kóbor kutya a négykarikás olimpia hőse

2014.02.07. 21:07

Mindenki arról fog beszélni a szocsi téli játékok nyitónapja után, hogy nem nyílt ki az ötödik olimpiai karika az ünnepségen, de sok érdekes dolog történt még pénteken, pedig nem is voltak versenyek. 

A nap azzal indult, hogy a Wall Street Journal szerint az oroszok kukkolják az olimpiai faluban zuhanyzókat. Az olimpiáért felelős miniszterelnök-helyettes, Dimitrij Kozak szólta el magát, azt mondta, látták, hogy a vendégek megnyitották a zuhanyt, majd a vízsugarat a falra irányították, és egész napra elhagyták szobájukat. Aztán később Kozak szóvivője pontosított, azt mondta, nem a szobákban vannak kamerák, hanem az építkezések helyszínén voltak az előkészületek és a takarítás idejére.

Délután már elkezdték lezárni a megnyitónak otthont adó Fisht stadion környékét, óriási volt a nyüzsgés, az olimpikonok egymás után posztolták közösségi oldalukra, hogy bevonulóruhájukban elindultak  a helyszínre. 

Bevonultak a magyarok is, Áder János mosolygott, a MOB pedig közleményt adott ki, miután a kalocsai mintás versenyruhák tegnap még a külföldi olimpikonoknak is megtetszettek

Téli Olimpiai Játékokon használatos versenyruházat nem tartozik a Magyar Olimpiai Bizottság által, a Szocsiba utazó Magyar Olimpiai Csapat számára biztosított sport- és formaruhák közé.

A nap hőse az a kutya volt, aki nem sokkal a megnyitó kezdete előtt bejutott a Fisht stadion egyik lelátójára, a RIA Novosztyi egyik tudósítója fotózta le az ebet. Többször lehetett arról hallani, hogy az olimpiai központ környékén vadásznak a kóbor állatokra, biológiai hulladéknak is nevezték őket. Persze nem biztos, hogy a kutya gazdátlan volt, egyesek szerint valaki csak azért hozta be, hogy az oroszokat provokálja.  

Thomas Bach, a NOB elnöke odamondogatott Putyinéknak. Megnyitó beszédében arról beszélt, lehet élni megkülönböztetés nélkül, és az olimpia a falak emelése helyett éppen a hidak építéséről kell, hogy szóljon. Kiemelte a tolerancia fontosságát is. Putyin megnyitotta az olimpiát, nem politizált, csak az ilyenkor szokásos mondatot darálta le. 

A nap legijesztőbb eseménye a szánkósok edzésén történt, egy indiai induló százhúsznál esett le a szánkóról, szerencsére nem lett baja, sőt, még a szánkóra vissza is tudott mászni. 

Szombaton már érmeket osztanak, többek között a snowboardosoknál slopestyle-ban, de biatlon férfi sprintben is a dobogó a tét.