Super Dario akkor nyer aranyat, ha sérült

2014.02.09. 13:18

Úgy tűnik, a sífutó Dario Colognának direkt jó, ha olimpia előtt valamilyen sérüléssel küszködik. Négy éve Vancouvernek is kevés versennyel vágott neki, aztán megnyerte szabad stílusban a 15 kilométert. A svájci most egy bokasérülés miatt két hónapig hóra se tudott menni, míg ellenfelei már a világkupákon gyűjtötték a versenykilométereket. Cologna hátránya előnnyé vált, már az olimpia első férfi számát, a 30 kilométeres síatlont behúzta.

A síatlont szinte Colognának találták ki, a svájci azon kevés sífutó közé tartozik, aki mind klasszikus, mind szabad stílusban közel azonos szinten képes teljesíteni. Ennek köszönhetően is nyert már összetett világkupát.

A 30 kilométerből az első 15-öt klasszikus stílusban tették meg, Colognának itt nem volt mitől tartania, az olimpia előtti egyetlen világkupáján egy harmadik helyet szerzett ezen a távon. Az első szám pedig amúgy is inkább csak a versenyben maradásra való. Nem is volt kimondottan nagy iram. Az első 7,5 kilométeren még vagy negyvenen tudtak az élbollyal együtt tartani, amit hol az idei világkupaelső norvég Sundby, hol a szintén esélyesnek számító kazah Poltaranyin vagy a német Doetzler vezetett.

A szám címvédője, a svéd Marcus Hellner nem igen mutatta magát, és a norvégok sztárja, Petter Northug is inkább a boly végén lógott. A klasszikus végére már megnőtt az iram, Sundby váltása szakította szét a sort, és a szabad stílusra váltáskor már csak 17-en maradtak elől. Az esélyesek közül mindenki kibírta az első számot, az osztrák Dürr ugyan indított egy-két akciót a sífutópálya meredekebb részein, de használható előnyt nem tudott összehozni.

Marcus Hellner, Dario Cologna, Martin Jonhsrud Sundby
Marcus Hellner, Dario Cologna, Martin Jonhsrud Sundby

Egyszer Cologna is megindult, de valószínűleg csak ellenfeleit tesztelte, nem akart egy ötkilométeres időfutamot menni. Ekkor már látszott, az utolsó egy-két kilométeren fog eldőlni a verseny. A pálya legkeményebb emelkedőjén aztán mindenki beindult, a dobogóra pályázó orosz Legkov itt vesztette el az egyik botját, és minden esélyét, de a kíméletlen meredek amúgy is szétszórta a mezőnyt. Kiderült, hogy Northug nem annyira taktikázásból maradt hátra korábban, egyszerűen nem került topformába a betegsége miatt.

Az élen négyen maradtak, Cologna, Hellner, Sundby és az orosz Vilegzsanyin. A célegyenes előtt volt még egy emelkedő, Cologna izomból meg is indult rajta, pár másodperc elég volt neki, hogy megtörje ellenfeleit, az utolsó kétszáz métert már biztonságos előnnyel kezdte meg, bár Hellner még próbálkozott egy nagy sprinttel. Nem jött be neki, csak második lett. Mögötte Sundby esett be a célba.

Az inkább alpesi számokban erős svájciak persze teljesen odavannak sífutósztárjuktól, nem is emlegetik másként, csak Super-Darióként.