Finn hokiparádé, széteső amerikai csapat

2014.02.22. 18:34

A sokkal jobban felkészült finn hokiválogatott a bronzmeccs végére kiütötte a harmadik harmadra teljesen széteső, minden hitét elveszítő amerikai válogatottat a szocsi olimpia férfi jégkorongtornáján. Az Egyesült Államok, egészen pontosan Patrick Kane két büntetőt is kihagyott, a finnek a második harmadban 11 másodperc alatt kettőt, a harmadikban három emberelőnyös gólt ütöttek. Teljesen megérdemelten lett harmadikok.

Egyáltalán nem csalódott csapatok meccse volt a férfi jégkorong-torna bornzmeccse. Ahogy ígérte, az amerikai és a finn válogatott is motiváltan kezdett, és az első harmadban lüktető játékot hozott. A lüktetést olyan 5-6 perces periódusokra lehetett bontani. 5-0-s amerikai kapura lövés után egymás után hétszer az európai válogatott próbálkozott. A harmad vége aztán megint az amerikaiaké volt.

A tornán eddig remekül játszó Egyesült Államok aztán két gyermeteg hibából két gólt kapott a második harmad elején, ráadásul 11 másodperc alatt. Előbb Selänne fonákból lőtt egy erősen potyának látszó gólt, majd rögtön a középkezdés után korongvesztés, Qucik túl nagy mozdulattal mozdult ki, a középre passzt pedig Olli Jokinen lőtte a félig üres kapura.

A két gyorsan bekapott gól alaposan felidegesítette az Egyesült Államokat, amely nagy rohanásba kezdett az egyenlítésért, majd négy perccel később büntetőt kapott. Nem is az elsőt, hiszen az első húsz percben Patrick Kane már kihagyott egyet, ahogy a másodikat is, előbb Rask, majd a kapuvas mentett.

A harmadik harmadban aztán megint Kane lett a kulcsfigura. A kiállítása miatt emberelőnybe kerülő finn válogatott a 47. percben már 3-0-ra vezetett. Három perccel később újabb finn emberelőny és újabb finn gól végképp eldöntött mindent. Az amerikai rossz kedvén Olli Maatta csavart még egyet, újabb emberelőnyös góllal az ötödik finn gólt szerezte. A finnek összességében végig nagyobb akarással mentek az éremért, megérdemelten lett az övék.

Az amerikai válogatott nagyon biztatóan kezdett, még a végső győzelemre is esélyesnek tartották, de aztán az elődöntőtől kezdve elillantak a remények. Finnország 1998-ig semmit nem nyert az olimpiák történetében, aranyat még egyszer sem. Az legutóbbi nyolc olimpiából viszont hatodszor lett dobogós: kétszer második, most negyedszer pedig harmadik. A finnek nem csak ezzel írták be magukat a történelemkönyvekbe, Teemu Selänne lett az olimpiák hokitörténetének legidősebb gólszerzője és a legidősebb érmese is. Szombaton volt 43 éves és 206 napos.