Tényleg csaltak a műkorcsolyadöntőben?

2014.02.22. 11:26

Agyelina Szotnyikova nyert a női műkorcsolyában, a 17 éves orosz lány szocsi győzelmét sokan megkérdőjelezik, állítólag érezhető volt az orosz nyomás, nem volt pártatlan a pontozás.

A hetedik helyen végző Ashley Wagner kiakadt, állítja, a bírók érdemtelenül pontozták túl a két oroszt, Szotnyikovát és Julija Lipnickaját. 1984 és 1988 olimpiai bajnoka, Katarina Witt is a koreai címvédő, a nagy esélyes Kim Juna győzelmét várta: „Le vagyok sújtva az eredménytől, nem értem ezt a pontozást."

Mások szerint Szotnyikova megérdemelten nyert, mert technikailag erősebb volt a programja, egy triplával többet is ugrott, mint a második helyen végző koreai. Az orosz nagyon sokat kapott a szabad programjára, a 149.95 pont 18-cal több eddigi legjobbjánál. „Ez nagyon nagy pontszám. Benne van, hogy Oroszországban az orosz közönség segített. Szotnyikova jól korcsolyázott, de nem hinném, hogy nyolc ponttal jobb volt Carolina Kostnernél" - mondta Johnny Weir, háromszoros amerikai bajnok.

A New York Times egy szakértő segítségével lépésről lépésre összehasonlította Szotnyikova és Juna kűrjét, eszerint az orosz több részpontszámban volt jobb, gyakorlatának anyagerőssége magasabb volt, magasabb pontokat kapott az előadásmódjára. A koreai könnyebb duplát választott, ez eleve alacsonyabb pontszámot jelent, és annak kivitelezése sem volt tökéletes.

Két másik elemben, a lábmunkában és a hátrahajlós forgásban is az orosz volt egyértelműen erősebb.

A Times elemzője szerint Szotnyikova megérdemelte az aranyat, mert kilenc részpontszáma magasabb volt, mint a koreaié, míg Juna csak három dologban volt jobb, tehát nem volt csalás a csütörtöki döntőben.