Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C
Jászapáti Petra
ma 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

Visított, zokogott, ő az első női bajnok

2014.02.11. 20:47
Német győztese van a téli olimpiák első női síugrószámának, a huszonkét éves Carina Vogté az aranyérem.

A normálsáncos versenyen a történelmi első ugrás az amerikai Sarah Hendricksoné volt a mezőnyben, sokan a tizenhét éves japánt, Szara Takanasit tartották a legnagyobb esélyesnek, akadt tizenöt éves, mindössze negyvenöt kilós versenyző is, a német Gianina Ernst

Az első körben a szlovén Maja Vtic repült először száz méter fölé, de stíluspontjai nem voltak olyan jók, így többen is előzték. A legmesszebbre a német Vogt szállt, 103 métert repült, pontszám alapján a francia Coline Mattelnek és a japán Takanasinak, az olasz Evelyn Insamnak és az osztrák Daniela Iraschko-Stolznak volt reális esélye arra, hogy a második fordulóban megszorongassa. 

A második körben az osztrák a döntő legnagyobb ugrását mutatta be, 104,5 méterre repült, a pontjai is jók voltak, elszállt viszont az éremesélyesnek tartott japán Takasani, aki végül a dobogón sem végzett. 

A végén Vogt ugyan 97,5 ugrott, de pontjai és az első fordulóból hozott előnye elég volt az aranyhoz, igaz, nagyon szoros lett a vége, csak 1,2 ponttal előzte meg Iraschko-Stolzot. A pályán guggolva, szemeit eltakarva várta az eredményt, mikor kiderült, hogy ő az első női olimpiai bajnok a számban, eldőlt a hóba, aztán hangosan zokogni kezdett, edzői együtt örültek vele.  

Az osztrák Daniela Iraschko-Stolzé lett az ezüstérmes, a harmadik hely a francia Coline Mattelé. 

 Eredmény:

    síugrás, nők, normálsánc, olimpiai bajnok:

   Carina Vogt (Németország) 247,4 pont (1. sorozat: 103 méter/2. sorozat: 97,5 méter)

2. Daniela Iraschko-Stolz (Ausztria) 246,2 (98,5/104,5)

3. Coline Mattel (Franciaország) 245,2 (99,5/97,5)