Oroszország nem hisz Pljuscsenkónak

2014.02.14. 12:12

Este még reménykedtem a csodában – vallotta meg a Kommerszantnak Jevgenyij Pljuscsenko azután, hogy a 31 éves olimpiai bajnok bejelentette: mégsem tudja folytatni egyéniben a versenyt Szocsiban, és végleg befejezi karrierjét.

„A korom még engedné, de a 12 operáció már túl sok" – mondta a hátával már régóta kínlódó sportoló, akinek a gerincében korábban már protézist helyeztek el.

Pljuscsenko csütörtökön érzett erős fájdalmat a hátában, ezután vetődött fel benne a visszalépés gondolata. „Az ég úgy akarta, hogy hagyjam abba" – mondta. A korcsolyalegendát ugyan nagy tisztelet övezi, ám sokan neheztelnek rá, amiért az "égi döntést" az utolsó utáni pillanatban fogadta el, lehetetlenné téve ezzel, hogy a helyette bevethető 18 éves Kovtun fellépjen. Így most már bizonyos, hogy Oroszország 1984 óta először érem nélkül marad férfi műkorcsolyában.

Pljuscsenko 2002-ben, 19 évesen nyerte első aranyát, legutóbb, Vancouverben azonban már csak az ezüstig jutott. Igaz, Szocsiban sem maradt arany nélkül, hiszen csapatban már nyert egy aranyat, így elmondhatja magáról, hogy kétszeres olimpiai bajnok.

„Nem az olimpián kell a karrier befejezéséről gondolkodni! Zsénya, vagy versenyezz, vagy el se indulj!" – idézte a newsru.com az orosz parlament elnyűhetetlen megmondóemberét, az orosz elnökválasztáson 1991 óta mindig induló Vlagyimir Zsirinovszkijt . A populista kváziellenzéki Orosz Liberális Demokrata Párt (LDPR) vezetője szerint a történet belső harcok következménye volt, és talán jobb lett volna eleve Kovtunt küldeni a jégre. A parlament korábbi alelnöke egyúttal egy sajátos felvetéssel is élt: senkinek sem engedné, hogy kettőnél többször induljon az olimpián.

Az orosz sajtó több ismert alakja is megszólalt, sajnálva Pljuscsenkót, de elítélve az időzítést. „Indulni kellett volna, vagy előbb visszalépni. Az aranyérem meglehetett volna nélküle is. Ehelyett, most minden gyerek, aki várta Pljuscsenkót, egyszer és mindenkorra megértette, hogy a bajnokok sem mindig...khm...a legjobb emberek" – fogalmazott élesen Nyikita Belogolovcev műsorvezető.
Több más nyilatkozat is arra utalt, hogy az orosz bajnokságban őt legyőző Kovtun ellehetetlenítése volt az egyetlen hozadéka ennek a döntésnek.

Hogy Pljuscsenko hátfájása és az orosz bajnokságban is gyengülő szereplése ellenére elindulhatott, abban azonban szerepet játszhatott a jegyeladások maximalizálása is. A versenyre 20 ezer rubelt – kb. 125 ezer forintot – is elkértek a jegyért, márpedig Pljuscsenko nélkül az érdeklődés kisebb lett volna. Ezt mutatta az is, hogy a bejelentés után látványosan indultak ki a nézők a csarnokból.

„Ha rögtön láttam volna, a tegnapi sérülés után, hogy lehetetlen elindulnom, rögtön bejelentettem volna" – védekezett Pljuscsenko, aki elismerte, hogy legutóbbi operációja után jobb lett volna egy évet pihenni. Egyébként is aggasztó volt, hogy a gyakorlás alatt milyen szokatlanul sokszor elesett, amire már mások is felhívták a figyelmet. Többek között ezt tette a twitteren a Pljuscsenkót 2010-ben legyőző amerikai Evan Lysacek.

Igaz, a csütörtöki döntés már késő lett volna: a szabályok szerint a férfi csapatverseny befejezése után, 10-én kellett volna jelezni a cserét, csak ebben az esetben indulhatot volna a tartalékként bevetett Kovtun. „Bocsásson meg mindenki, aki hitt bennem" – mondta Pljuscsenko.

Magyarázkodásra kényszerült Pljuscsenko edzője is, aki szintén dönthetett volna időben neveltje visszalépéséről. „A csapatverseny után még nem volt láthatóan komoly baja. Nem trükköztünk" – mondta Alekszej Misin, aki a Szovjetszkij Szportnak később megvallotta: Pljuscsenko most már legfeljebb akkor szerepelhet olimpián, ha a műkorcsolya része lesz a paralimpiai programnak. „Ne ítéljék őt el, 20 éven át mindig a győzelemért ment, ezegyszer erre nem volt képes" – vette védelmébe az edző az újságírók előtt Pljuscsenkót.

Pljuscsenko már a további terveiről is beszámolt: pihenés után turnézni fog és jégshow-kon fog fellépni, nem akar örökre eltűnni a nézők és rajongók elől.