Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Kimaradt a csapatvezető lánya a korisoknál

2014.02.17. 16:04

A magyar csapat Keszler Andrea, Heidum Bernadett, Kónya Zsófia, Lajtos Szandra összeállításban harcol majd kedden a rövidpályás gyorskorcsolyázók női 3000 méteres váltóversenyének B-döntőjében a zajló téli olimpián, derítette ki az MTI.

A kiválóan rajtoló Keszler, az 1500 méteren idén Európa-bajnoki bronzérmes Kónya és a nyitóünnepségen a magyar zászlót vivő, 1500 méteren idén Eb-második és Szocsiban kilencedik Heidum helye volt biztos a négyesben.

Darázs István szakágvezető közlése szerint minden körülményt figyelembe véve egyetért az edzők döntésével, amely alapján ezúttal lánya, Darázs Rózsa nem lesz tagja az együttesnek.

A múlt hétfői elődöntőben az idén Európa-bajnoki bronzérmes magyar négyes elmaradt a várakozásoktól, ugyanis messze leszakadt a két továbbjutótól - Kanada és Dél-Korea -, de az oroszhoz sem tudott közel kerülni.

Akkor - csapaton belül is vitákat generálva - a 19 éves Kónya Zsófia maradt ki, mert az edzők szerint betegségéből felgyógyulva még nem nyerte vissza százszázalékosan a formáját.

Heidum a futam csak annyit mondott, hogy ez nem az a csapat, amelyikkel az Eb-n bronzérmet nyert.

Darázs kiválasztásakor azt nem közölték, hogy milyen objektív szempontok szerint választottak, megmérték-e Kónya vagy Darázs köridejét. A bekerülő Darázs viszont Lajtosnál jobb időket ment édesapja szerint.

  A kedden 11.54-kor rajtoló kisdöntőben mindössze két ellenfelük lesz a magyaroknak, mivel az elődöntőben a hollandokat kizárták. Ahhoz, hogy a váltó biztosan elérje a célját, a pontszerzést jelentő legjobb hatba kerülést, az orosz és a japán csapat egyikét kell legyőznie.

Darázs István szerint a papírforma szerint az oroszok a legerősebbek, a japán négyes verhető kamikáze stílusuk ellenére is.  

A magyarok akkor is pontszerző helyen zárhatnak, ha végül harmadikként érnek célba, ugyanis amennyiben a finálé négy résztvevője közül szabálytalanság miatt kizárnak egy váltót, akkor azt a mezőny végére sorolják be.

Kedden a női váltó küzdelmei mellett a férfi 500 és a női 1000 méter selejtezőit rendezik meg. Előbbiben Knoch Viktor és Liu Shaolin Sándor, utóbbiban Heidum lesz a rajtnál.