Méreggel végezték ki Szocsi kóbor kutyáit

2014.02.03. 13:05

A szocsi olimpia eddig a melegellenes törvények miatt került középpontba, számos emberjogi szervezet tiltakozott ellene, most pedig már az állatvédők is nekimentek a játékok szervezőinek, akik hajtóvadászatot rendeztek a kóbor kutyák ellen.

A városvezetés egy magáncéget bízott meg azzal, hogy tisztítsa meg az utcákat a kutyáktól. A megtisztítás gyakorlatban az állatok kivégzését jelentette, ezért is háborodott fel több civilszervezet.

A kutyák ellen nem használtak túl bonyolult módszereket, csapdákkal és mérgezett hússal végeztek velük.

A cég tulajdonosa Alekszej Szorokin megvédte az eljárást, szerinte ez bevett gyakorlat Oroszországban, de elmondta azt is, hogy először örökbefogadó gazdákat próbáltak találni. Szerinte nagy a veszélye annak, hogy a kutyák miatt elterjedhet a veszettség, és a falkában támadó kutyák is sok gondot okoznak a lakosoknak, ezért is indokolt az elaltatásuk.

„Nevezzük nevén a dolgokat, ezek a kutyák biológiai hulladékok. Képzeljék el, amikor egy síugró 130 kilométer per órával landol, és egy kutya befut elé. A kutyának és a ugrónak is halálos lehet" – mondta Szorokin az ABC-nek.

Talán Szorokinnak azt is el kellett volna mondania, hogy a síugrók 130-cal nem nagyon érkeznek, a síugrók pedig a Szocsitól 70 kilométerre levő Kranszaja Poljanában versenyeznek majd.

Szorokin szerint a kóbor kutyákért a felelőtlen gazdák a felelősek, akik nem sterilizáltatják kedvencüket, vagy megszabadulnak tőlük, ha már rájuk untak.