Levegőt se kapott, harmadjára zárták ki

2014.02.21. 20:21
A britek őrjöngenek, gyorskorcsolyázójukat, Elise Christie-t már megint kizárták az olimpián a bírók. A férfiak 500 méteres számában egy koreai nyert aranyat az oroszoknak.

Az olimpia legszerencsétlenebb sportolójának érezheted magad most - kezdte a BBC riportere a beszélgetést azzal a brit Elise Christie-vel, akit a téli olimpián péntek este már megint kizártak, a rövidpályás gyorskorcsolyázóval harmadjára történt meg ez Szocsiban.

Ezúttal az ezerméteres szám elődöntője után szórták ki a bírók, az utolsó körben kínai riválisával harcolt a pozícióért, elestek, a bírók szerint szabálytalanok voltak. Mindkettejüket kizárták, így lemaradt a döntőről abban a számban, amiben a legnagyobb esélye lett volna az éremre. 

Christie azt mondta a BBC kamerái előtt, nem akar arról elhíresülni, hogy a tévében bőg, de alig kap levegőt, annyira felzaklattak a történtek. Hozzátette, nem tudja elhinni, hogy megint kizárták, és nem sikerült döntőznie, de négy év múlva újra megpróbálja. A számban végül koreai arany lett, Park lett az olimpiai bajnok.

A huszonhárom éves gyorskorcsolyázót korábban az 500 méteres szám döntőjében jogosan büntették meg, 1500 méteren sem fejezte be a selejtezőket, az internetezők neki is estek, több közösségi oldalon gyalázkodva beszéltek róla. A BBC-n nem tudták túltenni magukat az újabb kizáráson, olimpiai tudósításukban egy órán át próbálták megemészteni a versenybírók döntését, hiába. 

Az oroszok viszont ünnepeltek, a férfiak 500 méteres számában, a koreai születésű, de orosz színekben versenyző Viktor An úgy nyert aranyat, hogy pocsékul rajtolt, sokáig az utolsó helyen állt. Aztán a végén kiesett előle egy kínai gyorskorcsolyázó, ő pedig támadott, és sikerült megnyerni a döntőt. An nem sokkal később az 5000 méteres váltóban is aranyat nyert az orosz csapattal, olimpiai rekorddal értek célba az amerikaiak és a kínaiak előtt. 

Eredmények:

    rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 500 m, olimpiai bajnok:

    ------------------------------------------------------------

   Viktor An (Oroszország) 41.312 mp

2. Vu Ta-csing (Kína) 41.516

3. Charle Cournoyer (Kanada) 41.617

...12. Knoch Viktor

...18. Liu Shaolin Sándor

    rövidpályás gyorskorcsolya, női 1000 m, olimpiai bajnok:

    ---------------------------------------------------------

   Park Szung Hi (Koreai Köztársaság) 1:30.761 p

2. Fan Ko-hszin (Kína) 1:30.811

3. Sim Szuk Hi (Koreai Köztársaság) 1:31.027

... Heidum Bernadett helyezetlen

 férfi 5000 m-es váltó, olimpiai bajnok:

    ---------------------------------------

   Oroszország (Viktor An, Szemjon Jelisztratov, Vlagyimir Grigorjev, Ruszlan Zaharov) 6:42.100 p

2. Egyesült Államok (Eduardo Alvarez, J.R. Celski, Chris Creveling, Jordan Malone) 6:42.371

3. Kína (Csen Te-csüan, Han Tien-jü, Si Jing-nan, Vu Ta-csing) 6:48.341