Sára, Márió
2 °C
6 °C

Szocsi: nem is olyan tragikus a helyzet

2014.02.06. 00:35
Egy Szocsiban dolgozó magyar mesélt nekünk a téli olimpia körülményeiről. Mindenütt katonák, rendőrök, angolul senki sem beszél, nem is túl kedvesek, de az amerikaiak felfújják a problémákat.

Elöntötte a panaszáradat a nemzetközi sajtót a szocsi téli olimpia miatt, az elsők között megérkezett újságírók és sportolók a szállodai szobákra, a vécékre, a kóbor kutyákra panaszkodtak.

Az összkép viszont mégsem annyira tragikus egy vezető amerikai tévétársaság helyszínen dolgozó magyar alkalmazottja szerint, aki úgy véli, a negatív hírverés nem adja vissza a valós képet. Gábor már hetek óta kint van a Szocsi melletti olimpiai helyszíneken, tapasztalatait megosztotta velünk. 

A cipőméretet is ellenőrzik

Már az olimpia előtt többször elhangzott, hogy komoly biztonsági intézkedések várhatók a játékokon, többek között a terrorveszély miatt. A tévétársaság magyar alkalmazottja, aki már Londonban is ott volt a csatornával, elmesélte, egyes állomásokra milyen átvizsgálás után lehet bejutni. „Az állomásokon nagyon komoly biztonsági ellenőrzésen kell átesni. Ezt úgy kell elképzelni, mint a reptereken, ideiglenes vizsgálóállomásokat húztak fel az állomások elé. Fémdetektorok, csomagok átvizsgálása röntgennel, mint a reptéren. Kiegészítve azzal, hogy néha még a lábméretet is leellenőrzik. Ez tegnap fordult velem elő először, de úgy rémlik, az akkreditáció igénylésekor valóban meg kellett adni ezt is. Ugyanez a procedúra zajlik le a parkba való belépéskor is. Zsebek kiürítése, mobiltelefonok bekapcsolása, hogy tényleg működő eszköz-e, gondolom".

Megjegyezte, hogy ő szerencsés ebből a szempontból, mivel a kamerás stáb mozgatása a feladata, így szállása a biztonsági kapun belül van, úgyhogy bevihet magával ételt, italt. Akik ezen kívül laknak, azok egy műanyag palackot sem vihetnek a zónán belülre.

Nem minden alkalommal esnek át az alapos ellenőrzésen azok, akik a biztonsági kapukon többször átmennek. Bizonyos őrök nem mindig néznek bele a táskákba, vagy hamar elintézik a motortér átvizsgálását. Ez valószínűleg attól is függ, kit mennyire ismernek már.  

A biztonságérzettel nincs gond

„Összességében egyáltalán nem érzem veszélyben magam, minden sarkon rendőr vagy katona áll, sokkal erősebb a jelenlétük mint például Londonban volt. Ott viszont sosem hagytak ki lépéseket ellenőrzéskor" – tette hozzá Gábor.

Már jóval az olimpia előtt közölték az orosz szervezők, figyelik az internetes forgalmat a rendezvény alatt, most a tévés stábokkal is előre közölték, hogy biztonsági okokból szigorúan monitorozzák majd a netes forgalmat. 

A nyelvtudás hiánya lehet az egyik komoly probléma a téli olimpián. Gábor azt tapasztalta, a rendőrök és a katonák kilencvennyolc százaléka nem beszél angolul. A szervezők ezt úgy próbálták áthidalni, hogy állítottak melléjük egy olyan önkéntest, aki legalább néhány szót el tud mondani. „Néha még így is nehéz megértetni magunkat velük, és mivel alapvetően nem kedves emberek, ez sok feszültséghez vezet. Valahogy így is sikerül megoldani a dolgokat, de erre helyezhettek volna nagyobb hangsúlyt a szervezők. A vendéglátó pozíciókban dolgozóknál már sokkal jobb az arány, de ott is inkább csak a supervisorok vagy recepciósok beszélnek alapszinten, a mezei felszolgálók szinte semennyire. Viszont ők szinte kivétel nélkül mosolygósak és segítőkészek".

Az amerikaiak nem félnek túlozni

Az amerikai médiát a napokban ellepték a hiányosságokat kritizáló helyszíni riportok, azt Gábor is megerősítette, hogy a szállodákkal egyelőre még nincs minden rendben.

„Néha a mi szállásunkon is elszállt az internet, volt áramszünet is kétszer, illetve eleinte várni kellett tíz percet a meleg vízre. Mindezt kis empátiával el lehet viselni, főleg, hogy mindez semmibe sem kerül, sőt, fizetést kapok érte. Az amerikaiak sajnos hajlamosak bolhából elefántot csinálni, illetve valószínűleg mást szoktak meg, plusz ugyebár mégiscsak Oroszországban vagyunk, nem épp a kedvenc helyük" – mondta. 

A téli olimpiai helyszínén dolgozó magyar tévés szerint már két hete is úgy tűnt kívülről, hogy a stadionok elkészültek, inkább a kiegészítő létesítmények és a kijelölt parkolóhelyek nem álltak készen.

A hegyi helyszínek negyven-ötven perces autóútra vannak a Szocsi melletti olimpiai központtól. Teljesen új utat építettek ki a hegyekbe, amit az olimpia ideje alatt csak az olimpiai járművek vehetnek igénybe, ezt rendőrök felügyelik, csak a jogosultak mehetnek rá. A hegyekbe fel lehet jutni vonattal is, vadiúj Siemens vonatok közlekednek. 

Szocsiban az idén nem csak téli olimpia lesz, ősszel Forma–1-es futamot is rendeznek az olimpiai helyszínen. „Érdekes egyébként, hogy az októberi F1-es futam pályájának nagy része is kész, számomra nagy élmény volt rájuk menni, igaz, csak VW kisbusszal tehettem meg, de még abban is piszkosul ráz" – mesélte a helyszínen dolgozó magyar. 

A téli olimpia nyitóünnepsége péntek este lesz, de az első versenyek már csütörtök reggel elkezdődnek a Roza Hutor-i extrémparkban.