Németország gyászban: hivatalos, hogy doppingolt a kétszeres olimpai bajnok

2014.02.21. 16:24

A B-próba is megerősítette, hogy tiltott szerrel élt egy német sportoló a téli olimpián, a Német Sí Szövetség először annyit árult el hivatalosan, hogy egy sílövőről van szó. A dpa hírügynökség úgy tudja, hogy Evi Sachenbacher-Stehle a vétkes, ezt péntek délután a Német Olimpiai Bizottság is megerősítette. „Ez egy szörnyű rémálom, fogalmam sincs, miért lett pozitív a mintám. Soha nem szedtem tudatosan tiltott szert" - mondta a versenyző.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság csütörtök este értesítette arról a németeket, hogy az egyik sportolójuk A próbája, azaz első tesztje a normálistól eltérő eredménnyel zárult.

A 33 éves, orosz születésű Sachenbacher-Stehle 2002-ben Salt Lake Cityben, majd négy évvel ezelőtt Vancouverben még sífutóként nyert olimpia aranyérmet, három ezüstje is van.

A biatlonista Szocsiban öt számot vállalt, kétszer az éremhez is közel járt. A 12,5 kilométeres tömegrajtos versenyben és a vegyes váltóval is negyedik lett. A doppingolás miatt azonban ezeket az eredményeket törölni fogják.

Sachenbacher-Stehlét nem nevezték a pénteki női váltóba, valószínűleg már tudott az ügyéről a német csapatvezetés. „Ez egy extrém sokk, mást nem tudok mondani" – reagált Simon Schempp, aki a vegyes váltó tagja volt, és a szombati férfi váltóra is készül.

A vasárnap záruló szocsi játékokon ez volt az első doppingeset, néhány órával később William Frullani olasz bobos is lebukott.