Ilyen idős sífutónő még nem nyert olimpiát

2014.02.08. 12:04
Az abszolút favorit Marit Björgen igazolta a papírformát, simán nyerte az olimpia első sífutószámát, a női síatlont. Ezzel karrierjének nemcsak negyedik olimpiai aranyát szerezte meg, de rekordot is döntött, a legidősebb sífutónő lett, aki nyerni tudott. Persze a 33 év és 324 nap még nem matuzsálemi kor.

A szocsi olimpiai sífutóversenyei a legösszetettebb számmal, a síatlonnal indultak. A triatlon mintájára született név nem két sportágat takar, hanem a sífutás két stílusát, a klasszikust és a korcsolyázót (más néven szabadstílus) ötvözi. A nőknél két 7,5 kilométeres szakaszból áll össze a verseny, a váltáskor botot és sílécet is cserélnek a depóban.

Azt mondják, aki a síatlont nyeri, mindent tud a sífutásról. A két stílushoz nemcsak némileg eltérő felszerelés, de két, egymáshoz nem sokban hasonlító technika is szükséges. A két technikát pedig kevesen tudják egyszerre magas szinten űzni. Azért olyan nagy egyenlőség nincs a kettő között, a síatlont a táv második felében, a szabadstílussal lehet megnyerni. A klasszikussal elég, ha nem szakad le a versenyző az élbolyról. Ilyen magas szinten már nem fordul elő, hogy valaki akkora előnyt tudjon szerezni klasszikusban, hogy már ne érjék utol.

Charlotte Kalla, Marit Björgen, Heidi Weng
Charlotte Kalla, Marit Björgen, Heidi Weng

Björgen már négy éve, Vancouverban is nyerte a számot, majd az utána következő két világbajnokságon sem tudták megverni. Szocsira bombaformába került mindkét stílusban, így nem lehetett nem favoritnak tekinteni, még ha a szezonban nem is rendeztek síatlont. Az már a rajtnál eldőlt, a norvégok fogják irányítani a versenyt, Björgen és Therese Johaug ment előre tempót diktálni. Az iramukat nem is bírták sokan, az első 3,75 kilométeres kör végére az élbolyban csak tizen maradtak. A norvégok mellett a finnek, és a szintén esélyesnek számító svéd Charlotte Kalla és lengyel Justina Kowalczyk is. A második körben Kalla vette át a vezetést, de nem tudott leszakítani senkit.

A depózásból a sérüléssel is küzdő Kowalczyk jött ki legrosszabbul, összeakadt egyik versenytársával, és el is esett. A váltásban így hét másodpercet kapott Björgenéktől, akik éltek a lehetőséggel, és nagyon megnyomták a szabadstílusú szakasz elejét. Kowalczyknak esélye sem volt felzárkózni, pár kilométer után fel is adta az üldözést.

Ekkor már látszott, hogy az élen álló ötfős bolyból kerül ki a győztes. Az utolsó hosszú emelkedőn a gyenge hajrásnak számító Johaug próbált meg ritmust váltani, de Björgen tapadt rá. A céltól ötszáz méterre már Kalla robbantott, és próbálkozása  ígéretesnek is tűnt. Három versenyző leszakadt, Björgen azonban még időben reagált és felzárkózott rá. A célegyenesbe már ketten fordultak. Kalla láthatóan belemerevedett támadási kísérletébe, így Björgen különösebb megerőltetés nélkül hajrázta le. A harmadik helyen a norvég Heidi Weng érkezett.

Björgen még a hátralévő öt másik számot is bevállalta, mindegyikben éremesélyes, ha bírja erővel és jól regenerálódik, Szocsi legeredményesebb versenyzője lehet.