A harmadik tombolt, az első csak örült

2014.02.10. 13:53

A női alpesi sí egyből címvédéssel kezdődött Szocsiban. A női szuperkombinációban Maria Höfl-Riesch a lesiklásban és műlesiklásban is kiegyensúlyozott teljesítmény nyújtott, így Vancouver után ismételt. A célban minden dobogós úgy örült, mintha bajnok lenne. Nem is véletlenül, a szlalompálya nagyon megszórta a mezőnyt. Miklós Edit a 16., Berecz Anna a 21. helyen zárt.

A délelőtti lesiklásban Julia Mancuso elképesztően nagyot ment, a számot majd fél másodperccel nyerte a svájci Lara Gut előtt. Mancuso igazi világverseny-specialista, a világkupákon nem igazán megy neki, de a világbajnokságokra és az olimpiákra iszonyúan felszívja magát. Négy éve ezüstérmet nyert a szuperkombinációban, így ez is az egyik esélyessé tette.

Mancuso nagyon agresszívan síelt, már a pálya felső részén előnybe került, a következő szakaszon ugyan lelassult, de utána már nem hibázott, mindenkit lesíelt.

„Az indulósebességen dolgoztam, és nagyon koncentráltam az aerodinamikára. A hó puhább volt ma, könnyebb is volt kivezetni a léceket a kanyarokban" – nyilatkozta Mancuso a lesiklás után.

Az első számban a címvédő Maria Höfl-Rieschl a pálya tetején hibázott, de még így is elfogadható futamot tudott le, az ötödik helyről, egymásodperces hátrányból várta a szlalomot. A szezonban szenvedő, de egyre magabiztosabbá váló szlovén Tina Maze harmadikként síelt le, ő is reménykedhetett a dobogóban.

A versenyen két magyar induló is volt. Berecz Anna nagyon lassan jött le, csak egyetlen sízőt tudott megelőzni azok közül, akik célba értek. Miklós Edit viszont nagyon bátran ment neki a lejtőnek, és szinte hiba nélkül tudott végigmenni a pályán, és erősebb számában a 13. lett.

Gut és Mancuso is elsősorban gyorsszám-specialista, lesiklásban és szuperóriás-műlesiklásban jók, így előnyük nem tűnt akkorának, hogy lefutottnak lehessen tekinteni a versenyt. Főleg úgy, hogy Mancuso bevallottan nem nagyon készült a műlesiklásra, emlékezetből akart jól szerepelni.

A szlalom pedig nem volt egyszerű, kilenc versenyző végig sem tudott menni, aki nem találta el a kapuk ritmusát, elszállt. Meglepetésre olyan nevek sem tudták befejezni a számot, mint Elisabeth Görgl vagy Marie-Michel Gagnon, de a legnagyobbat Gut bukta. Még egy nem túl erős szlalommal is az első hatban lehetett volna, de végül helyezetlenül zárt.

A lesiklás után első tízből Nicole Hosp hozott egy remek futamot, ez elég is volt, hogy egy kivételével minden előtte álló lesiklót megelőzzön. Mazénak csak a negyedik hely jutott, kétszer is túl széles ívet választott, és a fékezés miatt sok időt veszített, hiába jött utána remek ritmusban a pályán.

Höfl-Rieschl ilyen hibát nem engedett meg magának, egy nagyon koncentrált futammal átvette a vezetést, és már csak Mancusón múlt, hogy hányadik helyen végez. Az amerikai mindent megpróbált, de egyszerűen nem volt több a sízésében, nem elég technikás egy gyors szlalomhoz. Mancuso Höfl-Rieschltől másfél másodpercet kapott, de miután célba ért, a harmadik helyet is akkora sikerként élte meg, mintha nyert volna. De nemcsak ő őrjöngött, a németből is kiszakadt a feszültség, és Hosp is örült, hogy nyolc év után újra olimpiai ezüstérmes lett.

Azt lehetett tudni, hogy Miklós nem túl erős szlalomban, valószínűleg nem is akart kockáztatni, de a sok kieső miatt gyenge eredményével sem csúszott nagyon vissza, a 16. helyen zárt. Berecz a lesiklás után a műlesiklásban is biztonságit ment, így ő is előre tudott lépni, a 21. lett.

Női szuperkombináció, eredmények:

1. Maria Höfl-Riesch (német) 2:34.62    
2. Nicole Hosp (osztrák) +0.40
3. Julia Mancuso (amerikai) +0.53
16. Miklós Edit (magyar) +6.99
21. Berecz Anna (magyar) +14.07