Ilyen egy tökéletes olimpiai nap

2014.02.12. 21:55
Miklós Edit a szenzációsnál is szenzációsabb eredményt ért el alpesi síben, ugyanitt először az olimpiákon holtverseny alalkult ki az élen. Máskülönben minden a régi: gyorskorcsolyában újabb holland, műkorcsolyában újabb orosz, szánkóban újabb német, snowboardban újabb amerikai arany. Szerencsére elkezdődött a férfi hokitorna is, az első rangadón a svédek magabiztosan verték a cseheket, de legalább a negyvenkét éves Jágr ötödik olimpiáján máris gólt lőtt.

Sporttörténelmi és a nagyközönségnek váratlan magyar sikerrel indult a nap: Miklós Edit minden idők legjobb magyar helyezését érte el alpesi síben, 7. lett a lesiklás döntőjében. A csíkszeredai, Vancouverben még román színekben induló versenyző hétfőn még a kombinációban megszerzett tizenhatodik helyével érte el minden idők legjobb magyar olimpiai helyezését alpesi síben, a lesiklás szerda reggeli döntőjében ezt is messze felülmúlta. A pálya felső szakaszától eltekintve végig kiválóan ment, öt másodpercet javult az utolsó edzéséhez képest, a végén mindössze 71 századdal maradt el a győztestől. Olimpiai és világbajnokokat győzött le, fantasztikus teljesítménye után teljesen érthető az önbizalma: „Most már nemcsak gondolom, látom is, hogy meg lehet csinálni, vagyis a legjobbak között lenni!” – mondta a döntő után.

Az élen holtverseny volt, először lett két olimpiai bajnoka egy alpesi sí számnak. A szlovén Tina Maze és a svájci Dominique Gisin végzett azonos idővel az élen, közülük Gisin elsősége meglepetés, neki négy éve volt utoljára világkupa-győzelme. Honfitársa, a bronzérmes Lara Gut sem sokkal maradt le tőlük, egy tizedet kapott a két versenyzőtől.

Végre elkezdődött a rendes (férfi) hokitorna. Nem akármilyen: minden idők egyik leglátványosabb olimpiai bajnoksága jöhet, 151 NHL-essel, a legjobbak közül is kiemelkedő három szupercsapattal (Oroszország, Kanada, USA). Az első napon a világbajnok svédek a második harmad elejéig négyet vágtak a hátul igencsak indiszponált, kapuscserére is kényszerülő cseheknek, akik két szépítő góljuk után (a másodikat az így az ötödik olimpiáján is betaláló Jágr lőtte) hiába domináltak az utolsó harmadban, már nem tudtak közelebb jönni. A nap másik meccsén a lettek 59 perc 52 másodpercen keresztül hősiesen tartották az elmúlt években a sportág nagyjaihoz szép lassan felérő svájciakat, de a 8 másodperccel a vége előtt szerzett mázlis Mozer-gólnak köszönhetően végül nem borult a papírforma.

Női hokiban a mezőny két kiemelkedő válogatottja játszott a mai csoportrangadón. Kanada nagy küzdelemben verte az Egyesült Államokat. Az amerikaiak hiába rohamoztak hat mezőnyjátékossal az utolsó percben, maradt a 3-2, igaz, a döntőben minden valószínűség szerint még lesz alkalmuk a visszavágásra.

Gyorskorcsolyában újabb holland arany született: férfi 1000 méteren Stefan Groothuis az olimpiai bajnok, második a kanadai Morrison, az 500-on győztes (természetesen szintén holland) Michel Mulder mai bronzérmével már második érmét nyerte Szocsiban.

A 32 éves Goorhuis nagyon mélyről jött vissza, három éve öngyilkosságot fontolgatott, pszichiátriai kezelésre szorult. 2013-ban egy snowboard-baleset és vírusos fertőzés zavarta a versenyzésben.

Visszatért, de ebben a szezonban csak a 17. helyen állt a világkupában, innen tudott olimpiát nyerni. Shani Davis – Torino és Vancouver olimpiai bajnoka – enerváltan versenyzett, csak a nyolcadik helyre ért be. Ő lehetett volna a sportág első férfi versenyzője, aki háromszor egymás után nyerni tud.

Műkorcsolyában ismét örülhettek a házigazdák: a Tatyjana Voloszozsar, Makszim Tranykov páros remek első kűrje után úgy is nyerni tudott, hogy a szabad programban egy hibás és borzasztóan feszült programot mutattak be. Az ott szintén rontó német páros lett a második, egy másik orosz kettős a bronzérmes.

Északi összetettben a favorit, újabban szinte minden versenyén élen végző német, Eric Frenzel nyert. Miután ő ugrott legmesszebbre a normálsáncról, csak a japán Vatabe számára volt belátható távolságon belül a sífutásban. Itt a mezőny hiába próbálkozott, nem tudtak felzárkózni hozzájuk, Frenzen pedig ugyanúgy eredményesen hajrázott, mint ebben a szezonban már olyan sokszor.

Snowboardban amerikai arany született: női félcsőben Kaitlyn Farrington a bajnok, egy másik amerikai és egy ausztrál állhatott még dobogóra.

Szánkóban a harmadik arany is a németeké lett. A Tobias Wendl–Tobias Arlt-páros egészen simán nyert a címvédő osztrák és a Vancouverben második lett páros előtt. Németország a csütörtöki utolsó szánkószámban, váltóban is favorit, Szocsiban ugyanúgy söpörhetnek, mint ahogy tették már hat korábbi olimpián.

Mai két győzelmükkel a németek kicsit elléptek az éremtáblázaton. Hat aranyukkal a négy elsőséggel rendelkező Kanadát, Norvégiát és Hollandiát előzik meg, legtöbb érme (12) a norvégoknak van.