Extrém sokk a németeknek a doppingügy

2014.02.21. 13:16

Megvan Szocsi első doppingoló sportolója, a biatlonista Evi Sachenbacher-Stehle adott pozitív mintát. Már korábban is gyanús volt a sífutóként korábban két olimpiai aranyat nyerő német.

A biatlonista Szocsiban öt számot vállalt, kétszer az éremhez is közel járt. A 12,5 kilométeres tömegrajtos versenyben és a vegyes váltóval is negyedik lett. A doppingolás miatt azonban ezeket az eredményeket törölni fogják.

A Német Síszövetség péntek reggel jelentette be, hogy egyik sportolójuk doppingmintája pozitív lett, de megvárják a B próba eredményét is, mielőtt nyilvánosságra hozzák a nevet. A német lapok szerint már az olimpia első hetében levett mintájában találtak tiltott szert. Egyelőre csak annyit tudni, hogy a stimulánsok csoportjába tartozó anyagot mutattak ki.

Sachenbacher-Stehlét nem nevezték a pénteki női váltóba, valószínűleg már tudott az ügyéről a német csapatvezetés. „Ez egy extrém sokk, mást nem tudok mondani" – reagált Simon Schempp, aki a vegyes váltó tagja volt, és a szombati férfi váltóra is készül.

A 33 éves Sachenbacher-Stehle még sífutóként kezdte a karrierjét, 2011-be állt rá komolyan a biatlonra, mert eredeti sportága már nem jelentett neki elég motivációt. Doppinggyanús ügye már korábban is volt, a 2006-os olimpián abnormális vérértékei – ezek akár EPO-használat miatt is előállhattak – miatt öt napot ki kellett hagynia. Akkor arra hivatkozott, hogy genetikusan magas a hemoglobin értéke, de ezt a védekezését nem vették figyelembe.

„Nem csinált semmi rosszat, sohasem doppingolt. Megint az lesz, mint Torinóban. Akkor magas volt a hemoglobin szintje. De mindig ezt történik vele magaslaton. És megint az lehet. A B minta meg fogja ezt erősíteni” – nyilatkozta a Bildnek, a biatlonista testvére, Josef.

Torinóban egy ezüstérmet így is szerzett a 4x5 kilométeres váltóban, de négy évvel korábban és négy évvel később is csúcsra ért. 2002-ben a váltóval nyerni tudtak a németek, míg Sachenbacher-Stehle 2010-ben csapatsprintben is olimpiai bajnok lett. 2002-ben pedig szabadstílusú sprintben is szerzett egy ezüstöt.

A biatlonkarrierje nem volt ilyen sikeres, világkupafutamot sem nyert sohasem, és már az is bravúr volt tőle, ha a legjobb tízbe tudott kerülni valamelyik számban. Az idei szezonból két hetedik helye volt számára a csúcs, illetve Szocsiban, egyéniben elért negyedik helye.

A doppingügy miatt meg is növekedett az érdeklődés Sachenbacher-Stehle iránt. A honlapja valószínűleg túlterhelt, cikkünk megjelenésekor elérhetetlen.

A német sportolókat az olimpia előtt csak a hazai doppingellenes szervezet átlagosan 4,5-szer ellenőrizte, de az érzékenyebb sportágakban, a biatlon és a sífutás ide sorolható, akár 16-szor is levettek mintát egy-egy sportolótól.