Shaun White, YOLO, nyaktörő pálya

2014.02.06. 12:26

Már a téli olimpia előtti napokban állt a bál a snowboardosoknál, miután a Roza Hutor-i extrém park slopestyle pályáján több induló is összetörte magát az edzéseken. A legnagyobb veszteség a norvég Thorstein Horgmo akkorát esett, hogy eltörte a kulcscsontját, éremesélyesként már az olimpia előtt feladta. A nőknél a finn Enne Merika agyrázkódást szenvedett, de megsérült a harmadik olimpiai bajnoki címére készülő Shaun White is, a csuklóját zúzta meg.  

A szervezők végül a versenyzőkkel egyeztetve úgy döntöttek, hogy átépítik az új szám pályáját, hogy ne legyen több baleset, sokak szerint a rámpák sikerültek túl nagyra. Aztán szerdán jött a hír, hogy Shaun White végül nem próbálkozik meg az éremszerzéssel slopestyle-ban, arra koncentrál, hogy megvédje címét félcsőben. Azt mondta, a sérülésveszély miatt nem akarja kockáztatni címvédését.

Voltak esések a csütörtöki előfutamokon is, de szerencsére senki sem sérült meg. 

Nem csak a slopestyle lesz az új szám a téli olimpia műsorán, bemutatkozik a paralel szlalom, a már eddig is szereplő félcső, snowboard cross és paralel óriásszlalom mellett. 

Kik nyerhetnek?

A Szocsi olimpia egyik nagy kérdése a snowboardosoknál, hogy összejön-e a triplázás félcsőben a snowboard amerikai szupersztárjának, Shaun White-nak. Visszalépése után szabad a terep a többieknek a pontozásos slopestyle-ban, ami egyébként egy akadálypálya, három korlát után ugratók, utóbbiakról mondták azt a versenyzők, kicsit nagyok lettek. Ilyen trükkök várhatók, mint amit a sérült Horgmo mutatott be már sokszor.

Winter X Games 2012: Torstein's Perfect Triple Cork

Slopestyle-ban esélyes triple cork-trükk mestere, Mark McMorris, aki január végén komolyabb bordasérülést szenvedett, ő azt mondta a szocsi pályáról, hogy nem különösebben veszélyes. Csütörtöki selejtezőkön előbb elesett, aztán szép gyakorlata volt, de fájlalta a bordáját. Csapattársa, Sebastien Toutant szintén éremesélyes. A tizenkilenc éves Maxence Parrot remekül ment az előfutamokban, ő is döntős, 97.50 pontot kapott második futamán A norvégoktól az éremesélyes Horgmo sérülése miatt kiesett, de Stale Sandbech is a legnagyobb esélyesek között van, csütörtökön már be is jutott a döntőbe. A nőknél várhatóan az amerikai Jamie Andersonról fog szólni a szám. A huszonhat éves kanadai, Spencer O’Brien, a szám tavalyi világbajnoka, ő lesz a legnagyobb kihívó.

Félcsőben Shaun White megnyerheti harmadik aranyérmét  kihívója az orosz, I-Pod becenevű Juri Podladcsikov, ők ketten jóban is vannak, úgyhogy nem fogják agyonverni egymást a pályán, ha valaki esetleg erre számít White két évvel ezelőtti szállodai mutatványa után.  A dobogós helyezésekben számításba kell még venni a mindössze tizenöt éves Ajumu Hiranomt, fiatal kora ellenére már most ott van az élmezőnyben a nagyobb versenyeken. A nőknél Kelly Klarknak ugyanúgy két érme van, mind a férfiaknál klasszis Shaun White-nak, igaz a harmincéves amerikai Vancouverben bronzot szerzett a pontozásos számban, még Salt Lake Cityben, 2002-ben volt olimpiai bajnok. 

Tudta amúgy, hogy félcsőben is van olyan, hogy YOLO? Így fest az egész. 

I-Pod Lands first ever YOLO Flip

Jöhet a paralel szlalom és a paralel óriásszlalom, nem kevésbé látványos egyik sem, a mezőny a hétvégén kezdi majd meg az első futamokat. Az új számban, a szlalomban férfiaknál a szlovén Rok Margus, Zan Kosir és az olasz Roland Fischnaller ott van az éremesélyesek között, a svájci Nevin Galmarinivel is számolni kell. Nőknél lehet érme a házigazdáknak is, Jekatyerina Tugyegyeseva, nála is nagyobb esélyes a svájci Patrizia Kummer

Óriásszlalomban a férfi mezőnyben az osztrákoknak lehet jó olimpiájuk, Benjamin Karl és a huszonkét éves Lukas Mathies egyaránt éremesélyes, hogy kisajátítsák a dobogót, ahhoz Andreas Prommegger sikere kell, de a szlovén Rok Marguc itt is közbeszólhat. A nőknél Patrizia Kummer itt is esélyes, Julia Dujmovits is ott lehet a végén. 

Snowboardkrosszban a sokesélyes férfi mezőnyből Nate Holland nevével valószínűleg találkozunk majd, a szintén amerikai Nick Baumgartner is odaérhet még a dobogóra az osztrák Markus Schairerrel együtt. A nőknél kanadai-amerikai harc várható Lindsey Jacobellis és Dominique Maltais csap majd össze.