Lesz zokogó férfi a célban?

2014.02.08. 09:37

A sífutás már 1924-ben az első téli olimpián is szerepelt, és azóta is kikophatatlan a programból. Szocsiban 12 számban osztanak érmeket, most is az a kérdés, hogy képes lesz-e valaki megverni az északi, és leginkább a norvég sífutókat.

Fog most is zokogni Northug?

Annyi norvég klasszis van, hogy nekik szinte nehezebb bekerülni a válogatottba, mint megnyerni egy világversenyt. A világkupákon is jóval többen szereztek győzelmeket, mint ahányan bekerültek az olimpiai csapatba. Az előző olimpián és az utána következő években Petter Northug volt az abszolút sztár, szinte minden távon éremesélyesként kellett vele számolni. Idén betegsége miatt nem mutatott túl sokat a nagy győzelmeikor zokogásban kitörő sífutó, csak a Tour di Ski-n tudott egy szakaszt nyerni. Ha sikerült felépülnie, akkor ahogy négy éve Vancouverben, most is nyerhet két aranyat. Az 50 kilométert is viheti, külön maratonon is indult, miközben a sprintre is készült. A norvég csapatban volt is vita, hogy egyáltalán indulhat-e az utóbbi számban, mert az utolsó világkupafutamon Ola Vigen Hattestad olyan jó formát mutatott, hogy kénytelenek voltak neki is helyet szorítani a csapatban. A sprintben négy norvég indulhat, először úgy tűnt, hogy Northug mondhat le róla, de végül Finn Haagen Kroghot léptették vissza.

Hosszabb távokon Northug legnagyobb ellenfele, honfitársa Martin Johnsrud Sundby lehet, aki elsősorban szabad stílusban jó. A tavalyi világbajnokságon a síatlonban is második volt, és a vasárnapi futamon is jó eséllyel pályázik élete első aranyára a 15 kilométeres klasszikus és 15 kilométer szabad stílusú sífutásból álló számban. A 4x10 kilométeres váltóban is a norvégok a favoritok, ahogy a csapatsprintben is. Az egyéni indításos 15 kilométeres klasszikus stílusú számban viszont foghatók lehetnek a norvégok. A kazah Alekszandr Poltaranyin egész évben jó formában, ha klasszikusban rendeztek akár tömegrajtos, akár egyéni indításos versenyt, mindig dobogóra állt. Ebben a számban orosz esélyesek is vannak, az egy héttel ezelőtti toblachi világkupán Alekszander Legkov is meglepődött, hogy milyen jól ment neki a 15 kilométer, de Makszim Vlyegzsanyin is befuthat majd a dobogóra. A hosszabb távokon két svéd is szerezhet érmet, Marcus Hellner és Johan Olsson már sokszor bizonyította tehetségét.

A most szabadstílusban rendezett sprint is sokesélyes, a norvégok mellett itt is van orosz, aki éremért mehet, bár Nyikita Krjukov inkább klasszikus menő, de több világkupán már felverekedte magát a dobógra, és Alekszej Petyukov is reménykedhet éremben, négy éve harmadik lett csapatsprintbne, és sokszor futott már hatos döntőben a világkupákon is. A kanadiak Axel Harvey és Dewon Kershaw révén csíphetnek el jó helyezéseket.

Nagy kérdés a svájci klasszis, Dario Cologna szereplése. Cologna egy bokasérülés miatt szinte az egész szezon kihagyta, a múlt héten indult először világkupán, és meglepetésre a 15 kilométeres klasszikus sífutásban a harmadik lett. Ha sikerült formába lendülnie, már a 30 kilométeres síatlonon bajnok lehet.

Björgen mindent visz?

A nőknél még nyomasztóbb a norvég fölény, akár egyetlen versenyzőjük, Marit Björgen képes lehet minden számot letarolni. A már Vancouverben is három aranyat szerző sífutó bombaformában van. Egy hete Toblachban megnyerte a klasszikus stílusú 10 kilométert is, majd egy napra rá a szabad stílusú sprintet is behúzta. Szombaton a síatlonnal kezdheti meg a nyerő szériáját, ebben a számban tényleg abszolút favorit, Vanocuverben és a legutóbbi két vb-n is nyerte a számot. A sprintben és a 30 kilométeres tömegrajtos versenyben is aranyesélyes. Előbbiben az amerikai Kikan Randallnak van esélye megszorítani, míg utóbbiban leginkább a szintén norvég Therese Johaugtól kell tartania. Rajta kívül már a norvégokkal együtt készülő svéd, Charlotte Kalla érhet oda az éremre.

A 10 kilométeres klasszikus stílusú távon Björgen legnagyobb ellenfele, a lengyel Jusztyna Kovalczyk lehett. Míg korábban más számokban is folyton egymás nyakán voltak, a lengyel inkább már csak klasszikus specialista. Mivel a sprintet ezúttal szabad stílusban rendezik, itt van a legnagyobb esélye nyerni.

A váltóban is meglepetés lenne, ha nem a norvégek nyernének, a finn, a német és orosz csapat szoríthatja meg Björgenéket.

Magyarok is lesznek

A sífutó számokban két magyar indul, a nőknél a furcsa körülmények között csapatba került Simon Ágnes, míg a férfiaknál Szabó Milán, mindketten a sprintben indulnak, de meglepetés lenne, ha sikerülne a selejtezőn túljutniuk.

A szocsi olimpia sífutóprogramja

február 8., női síatlon, 7,5 km klasszikus + 7,5 km szabad stílus
február 9., férfi síatlon, 15 klasszikus + 15 km szabad stílus
február 11., női és férfi sprint
február 13., női 10 kilométers klasszikus
február 14., férfi 15 kilométeres klasszikus
február 15., 4 x 5 km női váltó
február 16., 4 x 10 km férfi váltó
február 19., női csapatsprint
február 22., női 30 kilométeres tömegrajtos, szabad stílusban
február 23., férfi 50 kilométeres tömegrajtos, szabad stílusban