Stoch sokkoló síugrósikere

2014.02.09. 21:22
A lengyel síugrók az egész idényben félelmetes eredményeket produkáltak, hárman is nyertek világkupa-fordulót, és magabiztosságuk Szocsiban is érvényesült. Kamil Stoch óriási fölénnyel nyerte a normálsáncos versenyt.

Stoch nem véletlenül vezeti a világranglistát, kiegyensúlyozott teljesítményre képes, ugyan a szezon elején is volt dobogós, de látszott, az olimpiára lesz igazán éles. Willingenben két győzelmet húzott be az előző hétvégén, és Szocsiban, az edzéseken is ő ugrotta a legjobbakat. Csak a szintén nagy formában lévő szlovén Peter Prevctől kellett tartania, és attól, hogy Gregor Schlierenzauerből vagy Severin Freundből jön ki két nagy ugrás.

A szombati kvalifikáció alapján erre volt is esély, az osztrák és a német is 104 méterig szállt, míg Stoch csak százig. Schlierenzauer így reménykedhetett abban, hogy végre megszerzi élete első egyéni olimpiai bajnoki címét. Ez az egyetlen, amit még nem nyert meg.

Az első kör után Stoch azonban ezt a két nevet kihúzhatta ellenfelei közül, Freund leérkezéskor teljesen szétesett, a bírók le is pontozták, Schlierenzauer pedig nem volt elég koncentrált, csak a 18. helyről várhatta a folytatást.

Sejteni lehetett, hogy Stoch nagyot fog ugrani, mert az előtte ugró három lengyelből kettő, Maciej Kot és Jan Ziobro is befért a legjobb tízbe. Stoch az első körben 105,5 méterig szállt, négy métert vert a második helyen álló Bardalra úgy, hogy hátszélben ugrott. A szlovén Petr Prevc ugyan 102,5-öt ugrott, de gyengébb leérkezése miatt csak a harmadik helyről várta a második kört.

Ahol már egy beülőből lentebbről jöttek le az ugrók, valószínűleg Stoch sáncrekodja ijeszthette meg a zsűrit. A rövidebb csúszórész nem nagyon szólt bele a versenybe, és a hátszél sem írta át a végső sorrendet, de már nem túl sok száz méter körüli ugrás volt. Schlierenzauer 101,5-je csak arra volt jó, hogy feljöjjön a 11. helyre. Andreas Wellinger még nála is jobban járt, a 14.-ről a hatodik helyre ugrott 101,5 méterével. Petr Prevc jó technikájú ugrásával megelőzte a norvég Bardelt, de Stochnak így is nagyon pocsékul kellett volna ugrania, hogy elveszítse az aranyat. A lengyel nem is hibázott, a második körben is mindenkinél messzebbre szállt, 103,5 méteres ugrása után 278.0 ponttal zárt, a második Prevcre 13 pontot vert.

Eredmények:

1. Kamil Stoch (lengyel) 278.0
2. Peter Prevc (szlovén) 265.3
3. Anders Bardal (norvég) 264.1