De melyik ország vitt el 50-nél több érmet?

2014.02.24. 11:45
Az összes szerzett érem vagy a megnyert aranyérmek számítanak? Ezen vitatkoznak a szocsi téli olimpia után a közösségi oldalakon, miközben egymás után jönnek ki a különböző szempontok alapján összeállított éremtáblázatok.

A téli olimpia honlapján közzétett hivatalos éremtáblázat élén a tizenhárom arannyal záró házigazda oroszok az elsők, a tizenegy aranyig jutó norvégok a másodikok, Kanada tíz arannyal a harmadik, az amerikaiak kilenccel a negyedik helyen zártak. Több amerikai oldalon viszont inkább a megszerzett érmeket vették figyelembe, ebben az Egyesült Államok lenne a második helyezett, miután huszonnyolc éremmel zártak, kilenc arany, hét ezüst és tizenkét bronz volt a mérleg. Ebben az összehasonlításban is az oroszok a legjobbak harminchárom éremmel, a norvégok is felfértek a dobogóra huszonhattal.

De mi a helyzet, ha a kiosztott érmek számát nézzük, és nem az olimpiai bajnoki címeket? A kanadai fölény itt egyértelmű, hiszen a női és a férfi hokisaik is megnyerték a tornát, ez már eleve 25-25 érmet jelent, ráadásul curlingben is taroltak, így ötvennél is több kiosztott aranyéremmel utaznak haza. 

A hivatalos éremtáblázat
A hivatalos éremtáblázat

A 2012-es londoni nyári olimpia után Magyarországon is népszerű táblázat volt a tízmilliós összehasonlítás, ebben a kategóriában ugyanis a nyolc arannyal záró magyar küldöttség volt az egyik legjobb. Ez a táblázat most is elkészült, a hivatalos éremtáblázaton második helyen végző norvégok magasan megnyerték Szlovénia és Ausztria előtt, náluk jutna a legtöbb érem tízmillió lakosra. Hogy mekkora a különbség egy-egy ország téli és nyári teljesítménye között a földrajzi adottságok miatt, jelzi ez a kategória is, az osztrákok Londonban érmet sem szereztek, a szlovénok mérlege pedig egy arany, egy ezüst és egy bronz volt 2012-ben. 

Magyarország nem szerzett érmet a téli olimpián, de így is volt történelmi eredmény, a női lesiklásban Miklós Edit a hetedik helyet szerezte meg, ez minden idők legjobb magyar eredménye alpesi síben. A női rövidpályás gyorskorcsolya-váltónk a hatodik helyen végzett.