Hogy lett ruhájuk a magyaroknak?

2014.01.31. 15:22

A magyar téli olimpiai csapat formaruháinak és alkalmi ruháinak gyártóiról ellentmondásos hírek jelentek meg, de most kísérletet teszünk arra, hogy világosabbá váljon, miért ezek a cégek és miért ilyen áron öltöztették fel a magyar delegációt.

A 16 magyar téli olimpikont és kísérőiket három cég öltöztette. A Virginia Kft., a Fanitex Kft. és az Adidas. Utóbbi egy évtizede szállítja a MOB-nak a sportruházatot, az Adidas egyben a MOB szponzora is.

A Fanitex egy sportruházati cég. Korábbi cikkünkben a Fani Sportot neveztük meg a MOB beszállítójaként a téli olimpiára, amivel az volt a baj, hogy a cég évek óta a NAV legnagyobb adósainak listáján szerepel. A MOB szerint azonban nem így hívják a céget, hanem egy másikról van szó: a Fanitexről. Ha felszínesen nézzük, a MOB tisztázta magát, ám ha utánakaparászunk, kiderül, a több mint tízmillió forintos adótartozást felhalmozó Fani Sport tulajdonosa egy gyulai vállalkozó, Faniszló József, a Fanitex pedig a feleségéé, Faniszlóné Czédli Piroskáé, a cégben 2009-ig tulajdonos volt Faniszló József is, és a két cég ugyanarra a telephelyre van bejegyezve.

A MOB honlapján adott hírt az új ruhákról, és látható az is, hogy a Fanitex szerepel a sportfelszerelések gyártóiként, amivel csak annyi a gond, hogy korábban ez az információ még nem szerepelt a ruhákról szóló írásukban.

Ami az árat illeti, a Blikk azóta sem cáfolt cikke szerint a MOB egy hatvanfős delegációval megy ki, akiknek a kint tartózkodását és az útját is a szövetség fizeti, de a MOB szerint ekkora csapatnak nem rendeltek ruhát, éppen költségkímélési okokból még az újságírók is csak egy pulóvert kaptak, hogy a kint tartózkodók érezzék az összetartozást.

Siklós Erik szóvivő az Indexnek azt mondta, jelenleg 27-en vannak kint Szocsiban, és összesen csak negyvenen lesznek. A 16 sportoló mellett még kaptak 16 akkreditációt, valamint ennek a felét, megosztva. Ez azt jelenti, hogy egy-egy sportolónak vannak olyan segítői, akik csak pár napra, a sportoló olimpiai versenyének idejére érkeznek ki. A MOB így csak negyven teljes ruházattal számolt, összesen 750 ezer forintos értékben fejenként.

Siklós szerint nem korrekt a nyári olimpia 250 fős küldöttségének 27 millió forintos ruháival összehasonlítani a mostani összeget, hiszen a 27 millióból csak a felvonulóruha készült el, tehát a többi ruhát nem számolták bele. Hovatovább a 750 ezer forint értékű ruházatért sem fizettek teljes összeget, hiszen a Fani Sport gyártotta a sportfelszereléseket és a szabadidőruhákat 250 ezer forintért fejenként, a Virginia 140 ezerért a felvonulóruhát (formaruhát), a 750 ezer fennmaradó részét az Adidastól kapták, akikkel szponzorációs megállapodásuk van, így nem fizettek teljes összeget. Összesen 22 milliót fizettek, mondta Siklós.

A Fani és a Virginia egyébként nem közbeszerzésen nyerte a ruhagyártást, mivel mind a két céggel a közbeszerzési értékhatár alatt sikerült megállapodniuk. Úgy tudjuk, a két cég ajánlata összesen alatta maradt az eddigi beszállító, a Roland ajánlatának.