Van egy 9. helyünk, amíg élünk, remélünk

2014.02.16. 08:05
Két lengyel arany, rengeteg bukás és osztrák győzelem alpesi síben, fantasztikus svéd sífutóváltó, nagyon súlyos edzésbaleset síkrosszban. Az amerikaiak büntetőkkel verték Kovalcsukékat a hokitorna rangadóján, a csehek másodszor kaptak ki, a B csoportos Szlovénia megérdemelten verte a szlovákokat. Heidum Bernadett révén van egy 9. hely nekünk, amíg élünk, remélünk.

Furcsa lesiklóversennyel indult a nap: nehéz pályán, nem túl ideális hóviszonyok között
osztrák olimpiai bajnoka lett a női szuperóriásműlesiklásnak. Anna Fenninger elég bizarr
versenyt nyert meg: a negyvenkilenc indulóból tizennyolcan nem fejezték be a versenyt. Ilyen nem volt még téli olimpián, az első nyolc versenyzőből csak egy ért célba. Nagy nevek hullottak el, a lesiklásban aranyérmes svájci Gisin is elszállt. A kiesőhullám után az osztrák Hosp volt az első a
mezőnyben, aki igazán jó sízést mutatott, de hamar átvette a vezetést egy másik osztrák, Anna
Fenninger. Egyedül a német Höfl-Riesch volt rá később veszélyes, de a lenti szakaszon ő is
rontott, ötvenöt század lemaradással lett második. A nehéz körülmények között az is szép,
hogy mindkét magyarnak sikerült befejeznie a versenyt: bár Miklós Edit nem volt elégedett
magával, gyengébbik számában így is 15. lett, Berecz Anna 28.

Miklós mellett főleg a rövidpályás gyorskorcsolyázókra figyeltünk, ahol négy magyar is rajthoz állt. Női 1500-on ráadásul Heidum Bernadett Eb-második, a váltóból feszültséget keltve kihagyott Kónya Zsófia bronzérmesként indult. Heidum könnyedén jutott tovább első futamából, Kónya viszont - saját hibájából - elesett. Heidum az elődöntőjében egy olasz és egy holland mögött a harmadik helyen végzett, a B döntő jutott neki, ahol később negyedik lett. Összesítésben 9., ezzel ő a második legeredményesebb magyar egyelőre Szocsiban. A számot a kínai Csou nyerte, koreai ezüst, olasz bronz a vége, a döntőben hárman is estek.

Férfi ezer méteres elődöntőben nem jött össze a továbbjutás egyik magyarnak sem: Liu Shaolin Sándor ugyan egyéni csúcsot futott, de erős futamában így sem tudott feljebb jönni a 4. helynél. Knoch Viktornak még az utolsó körben is volt előzési próbálkozása, de egy kisebb ütközéssel elveszítette lendületét. Utólag csalódottan nyilatkozott, úgy érezte, nem adott ki mindent magából. A döntőben kettős orosz siker született: a Koreából importált An rajt-cél győzelmet aratott Grigorjev előtt, harmadik a holland Knegt.

Indult a hagyományos, nagypályás gyorskorcsolya egyetlen magyar résztvevője. Nagy Konrád tavaly váltott rövidpályáról, nem volt ugyanis elég jó az előzgetésben, ami nélkül ott nem lehet érvényesülni. Ma 1500 méteren 26. lett, „kiválóan futottam”, mondta a verseny után, bár célja, hogy a legjobb húszba jusson, nem teljesült. Az élen mindössze három ezred döntött a lengyel Zbigniew Brodka javára. Az utolsó pár hozta az igazi drámát: a holland Verweij végig rosszabb időt ment a lengyelnél, de minden erejét összeszedve a végén századra pontosan annyi idő alatt teljesítette a távot, mint Brodka. Ilyenkor ezredekre bontják le az időt, ebben pedig Brodka hárommal jobb volt. A lengyel élete eredményét érte el. Eddig csak egy világbajnoki érme volt, világversenyen most tudott először győzni.

A lengyeleknek egyébként is jó napjuk volt: síugrásban, a nagysáncon született a másik aranyérmük. Kamil Stoch, a normálsánc győztese ugyan itt is esélyesnek számít normál körülmények között, de most más volt a helyzet: szerdán óriásit bukott, végül mégis vállalta az indulást. Győzött, második a 41 éves japán Kaszai, aki hetedik olimpiáján nyerte első egyéni érmét. Harmadik a szlovén Peter Prevc.

Svédország óriási versenyben nyerte meg a női sífutóváltót, a befejező ember, Charlotte Kalla óriási, 25 másodperces hátrányból hajrázta le a finnek és németek egymással foglalkozó utolsó emberét. Kalla lehet a sífutás sztárja Szocsiban, aranya mellett már két ezüstje is van, de 30 kilométeren is éremesélyes lesz. A váltó előtt abszolút favoritnak számító norvégok megint leszerepeltek sztárjaikkal, csak ötödikek lettek, amit a rosszul vakszolt léceikre fogtak. Norvégiában lassan nemzeti gyászt rendelnek el, mert várakozásokon alul teljesítenek a sífutóik és biatlonistáik is, pedig hagyományosan ezekben a sportágakban a legerősebbek.

Egyre inkább felpörög a hokitorna: a szuperrangadónhosszabbításos meccsen, maratoni büntetőpárbajban verték az amerikaiak a házigazdákat. Kiváló iram, rengeteg helyzet alakult ki mindkét kapu előtt, a meccs első felében mintha inkább az oroszok akarata érvényesült volna, az amerikaiak többször tördelték a játékot. Az utolsó 20 percben aztán fordított a Team USA, az oroszok a végig fantasztikusan játszó Dacjuk révén emberelőnyből egyenlítettek. Öt perccel a vége előtt hiába lőtt a hálóba Tyutyin, az amerikai kapu elmozdult előtte, a gólt érvénytelenítették. A négy a négy elleni hosszabbításban nem született gól, jöhettek a büntetők. Úgy tűnt, soha nem lesz vége, de a nyolcadik körben Kovalcsuk hibázott, az NHL egyik legjobb büntetőlövője, Oshie pedig eldöntötte a meccset.

Még három hokimeccs volt szombaton a férfiaknál. A kis Szlovénia nagy meglepetésre 3-
1-re verte a 12 NHL-essel felálló Szlovákiát, méghozzá teljesen megérdemelten. eddigi
teljesítményüket nézve az is lehet, hogy Kopitaréknak nem ez volt az utolsó dobásuk ezen az olimpián, az pedig teljesen biztos, hogy áprilisban nekünk is nagyon-nagyon nehéz lesz ellenük Koreában, a B csoportos világbajnokságon. A svédek győzelmükkel (5-3 Lettország ellen) már csoportelsők, a születésnapos (42 éves) Jágr viszont nem ünnepelhet önfeledten: a csehek másodszor is kikaptak, Svájc harmadik egygólos mérkőzésén verte őket.

Női hokiban a negyeddöntőkben Svájc az oroszokat, a svédek Finnországot verték, a hétfői
elődöntőkben Egyesült Államok-Svédország, Kanada-Svájc párosítás lesz, az előbbiek egyértelmű esélyével.

A pénteki bob – pályamunkás találkozás után még súlyosabb baleset történt: edzésen szenvedett nagyon komoly gerincsérülést a síkrosszos Marija Komisszarova, egy ugrás
után érkezett le rosszul. A lánynak eltört és el is mozdult az egyik gerinccsigolyája, hatórás műtéten van túl, az operáció sikeres volt, de még nem tudni, felépül-e egyáltalán.