Kazah akart lenni, holland maradt, bajnok

2014.02.18. 17:10
Lassan nehéz jelzőket találni a holland gyorskorcsolyázók szocsi teljesítményére, kedden a férfiak 10 000 méteres számában is taroltak, azaz teljesen kisajátították a dobogót. Az 5000-en bronzérmes Jorrit Bergsma szenzációs olimpiai rekorddal, 12:44,45-tel nyert, az ötezres bajnok Sven Kramer a második, a legutóbbi olimpián harmadik Bob de Jong megint bronzot szerzett.

A versenyen hét pár futott, az utolsó három hozta az igazán jó eredményeket. Előbb az ötödikben de Jong vette át a vezetést, majd a jégfelújítás után jött Bergsma és 22,74 másodpercet vert honfitársára.

Az utolsó körre maradt Kramer és az olimpiai bajnok dél-koreai Li Szeung Hun. Sokáig mindketten jobb időket mentek, mint Bergsma. Aztán Li kezdett leszakadni és az utolsó kétezer méteren Kramer is lelassult. Li végül a negyedik időt mente, míg Kramer 4,57-tel lassabb időt korcsolyázott, mint Bergsma.

A 28 éves sportoló úgy érkezett Szocsiba, hogy az egyéni világbajnokságon, ugyanebben az arénában megnyerte tavaly, a világkupában pedig a második helyen állt a hosszútávokon. Bergsma kis híján kazah lett, a 2010-es olimpia előtt országot akart váltani, hogy kijuthasson a vancouveri olimpiára, de mikor megtudta, hogy ezzel holland állampolgárságát elveszítheti, elállt a tervétől. Nem csak 10, de száz kilométeren is kétszer volt legjobb hazájában.

Szocsiban az eddigi kilenc számból hatszor holland lett az első, a megszerezhető 27 éremből tizenkilencet holland gyorskorcsolyázó nyert, és negyedszer fordult elő, hogy a dobogó összes fokára narancssárga mezes állhatott.