Szolidárisak vagyunk a barikádokon harcolókkal, visszalépünk az olimpiától

2014.02.20. 15:51
Szocsi ukrán olimpikonjai is megszólaltak a hazájukban dúló vérengzés miatt. Az esti Dinamo Kijev-meccset el kellett vinni Kijevből.

Az ukrán sportvilágot is megrázta a polgárháborús helyzet, a szocsi téli olimpián szereplő ukrán sportolók haza üzentek. Szerda este a Twiterre posztoltak egy fényképet, melyen az ukrán olimpiai küldöttség két tagja Bogdana Macoszkij síző és edző apja, Oleg Macoszkij egy fekete szalagos ukrán zászlót tart fel az olimpiai ötkarika előtt az olimpiai faluban. 

A huszonnégy éves Bogdana alpesi síző, szuper-óriásműlesiklásban érte el a legjobb helyezését, a huszonhetedik lett, a műlesiklás pénteki számában állt volna rajthoz. Csütörtökön bejelentette, hogy visszalép, és hazamegy az olimpiáról.

Az edző Macoszkij nem sokkal később a Facebook-oldalán állt ki a kijevi tüntetők mellett, és megerősítette, hogy szolidaritásból vetnek véget olimpiai szereplésüknek: 

Amikor Szocsiba utaztunk, abban reménykedtünk, hogy békés megoldást találnak majd otthon a helyzetre, ehelyett a nemzet utolsó reményét vérbe fojtották. Szolidárisak vagyunk a barikádokon harcolókkal, és tüntetni szeretnénk a demonstrálókkal szemben elkövetett bűntények ellen, ezért a felelőtlen elnökünk és a kormánya tettei miatt nem vagyunk hajlandók a továbbiakban részt venni a 2014-es téli olimpián.

Az AP hírügynökség beszámolt róla, hogy az alpesi síző lányát felháborították a Viktor Janukovics ukrán államfő döntései. Egy másik ukrán olimpikon, Natalija Popova ugyanakkor nem lépett vissza műkorcsolyában, de azt mondta, rendkívül szerencsétlen az otthoni helyzet, ők, a sportolók csak azt szeretnék, ha hazájukban béke legyen.

Közben az Ukrán Olimpiai Szövetség is kiadott egy közleményt, sokkolónak nevezték a Kijevben zajló eseményeket. Szergej Bubka, a szövetség elnöke, korábbi legendás rúdugró leszögezte, a sportolók lelkiismeretére bízzák, rajthoz állnak-e. Bármilyen döntést is hoznak, azt tiszteletben tartják, viszont azt kérte az olimpikonoktól, maradjanak a játékok helyszínén, hogy egységet mutassanak. Az ukrán olimpiai csapat többi tagja egyelőre nem ment haza, de az olimpiai faluban többen fekete szalagos zászlót lógattak ki az erkélyükről.

Nem engedték a karszalagot

Az ukrán olimpikonok szerettek volna fekete karszalagban rajthoz állni a napokban, hogy megemlékezzenek a tüntetésekben elhunytakról, de az Nemzetközi Olimpiai Szövetség nem engedélyezte, ahogy korábban a norvégoknak sem, akik egyik sífutójuk közelmúltban elhunyt testvérére akartak emlékezni.  

Az ukránoknak eddig egy bronzérmük van Szocsiban, biatlonban szerezték, női biatlonváltójuk az aranyéremre is esélyes pénteken. 

Nem lesz este nemzetközi kupameccs Kijevben

A hét eleje óta több mint ötvenen vesztették életüket Ukrajnában, a kialakult helyzet miatt több európai külügyminiszter eleinte nem tudott tárgyalni Viktor Janukovics elnökkel, így nem váratlan, hogy az Európa Ligában szereplő Dinamo Kijev sem otthon fogadja a spanyol Valenciát csütörtökön. Az UEFA egy ciprusi helyszínt jelölt ki a mérkőzésnek, közleményükben azt írták, nem garantált, hogy az egyenes kieséses szakasz meccsét biztonságban meg lehetne rendezni. 

A Dinamo mellett két további ukrán csapat érdekelt még az Európa-ligában, a Csornomorec és a Dnyipro, ráadásul mindkét csapat hazai pályán fogadja az ellenfelét. 

A dnyiprói meccsen az angol Tottenham vendégszerepel, kétszázhúsz kilométerre Kijevtől, azonban a helyszínre utazó angol drukkereknek Kijevben kell átszállniuk, hogy eljussanak a helyszínre. Őket már korábban figyelmeztették otthon, saját biztonságuk érdekében kerüljék el a tüntetéseket. 

A francia Lyon Odesszába megy a Csormonorechez, azt a mérkőzést is megrendezik, a klub szerint huszonötezer nézőt várnak a stadionba. A napokban ott is voltak összecsapások.