2024. június 15. 15:00
Magyarország
Svájc
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország
Horvátország
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország
Albánia

Xenon repíthette az oroszokat Szocsiban

2014.02.27. 13:26

Az oroszok megnyerték az éremtáblázatot, és a szocsi olimpia utolsó napján nagyon jól hajráztak, két aranyérmet is nyertek, az 50 kilométeres sífutásban a dobogót is letarolták. Ez utóbbi szám az egyik legkeményebb, nem véletlen, hogy a meglepő siker miatt egyből doppingolásról beszéltek. A német WDR pedig arra is rámutatott, hogy az oroszok xenongázt szívnak, ami teljesítménynövelő hatású.

De miért szív valaki nemesgázt?

A xenon a kutatások szerint nagyon jó hatással van a vörösvérsejtek képződésére, ha kis mennyiségben lélegzik be, stimulálja a EPO nevű hormon termelését, közvetve az oxigénszállításért felelős vörösvérsejtek számát. A több oxigén pedig a teljesítménysportokban döntő lehet. A xenon szívása egy magaslati edzés modellezése is lehet, ahol a ritkább levegő miatt eleve kisebb az oxigén mennyisége, és a szervezet ahhoz alkalmazkodik, majd tengerszintre visszatérve jobb oxigénszállító-képességű lesz a vére.

A xenont a gyógyászatban eddig is használták, például szívrohamot kapó betegeknél és újszülötteknél, akiknek az agyába nem jutott elég oxigén. A gáz pozitív hatását a sportolók is kihasználják.

Évek óta használják, mégis most lesz belőle baj?

Az Economist szerint az oroszok már legalább 2010 óta élnek vele a kormány ösztönzésére, de vannak olyan források, amelyek azt állítják, már a 2004-es nyári és a 2006-os téli olimpián is beépítették a sportolók felkészítésébe.

A honvédelmi minisztérium kutatóintézete még használati utasítást is gyártott, mikor érdemes inhalálni a fele-fele arányban oxigént és xenont tartalmazó gázkeverékből. Ha a versenyek előtt lélegeznek belőle, akkor nyugodtan alszanak és gyorsabban regenerálódnak. A kedvező hatás 48-72 óráig tarthat, de azért ajánlják, hogy a sportoló a verseny előtt egy órával is használja.

Az orosz kutatások szerint a xenon nemcsak a vérre hat, de csökkenti az izomfáradtságot is, miközben a tesztoszteron-termelést is fokozza, emiatt még a hangulata is jobb lesz a sportolónak.

A xenon hatásai tehát pont olyanok, mint egy doppingszeré, de mégsem tiltott, mert a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexének nincs olyan pontja, ami egyértelműen tiltaná. A mostani szabályok szerint csak a vérátömlesztés, vérpótlókészítmények, és a vér oxigénszállító-képességének kémiai fokozása tilos. Ez utóbbi kategóriába még beleerőltethető a xenonozás, de a WADA listájára csak azok a szerek kerülnek fel, amelyek három kritériumból kettőnek megfelelnek. Akkor dopping valami, ha teljesítményfokozó hatása mellett egészségügyi kockázata is van, illetve a használata sérti a sport szellemiségét.

A xenonról eddig csak azt lehet tudni, hogy teljesítményfokozó, így a most megtámadott oroszok bátran hivatkozhatnak arra, hogy legálisan használják, ők sem tudnak káros mellékhatásokról.

Az oroszok nem is csináltak eddig titkot abból, hogy kísérleteznek az egyébként nagyon drágán előállítható xenonnal. A Russia Today honlapján szereplő videóban a kutatók és egy tesztalany is részletesen beszámol a programról és a xenon hatásáról.

Egyelőre olyan vélemények is vannak, hogy xenonnak csak placebohatása van, állatkísérletek ennek ellenkezőjét igazolták, de a WADA-nak mindenképpen lépnie kell. „A tiltott szereket monitorozó bizottságunk hamarosan tárgyalni fogja az ügyet. A gáz témája már az olimpiai utáni első találkozónkon szerepelni fog" – mondta Craig Reedie, a WADA elnöke.