Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Csecsenföldön az olimpiai láng

2014.01.28. 16:21

Csecsenföldre érkezett kedden a szocsi téli olimpia lángja, amellyel az észak-kaukázusi köztársaság elnöke gyújtotta meg a grozniji stadionban a csecsenek olimpiai fáklyáját. Ezután Ingusföldre vitték tovább a lángot.

Ramzan Kadirov fáklyás futását élőben közvetítette a Rosszija 24 állami hírtelevízió. Az elnököt több neves csecsen sportoló, operatőrök és fotósok serege, valamint láthatóan sok biztonsági ember is kísérte a stadion atlétikai futópályáján tett körön. Groznijban a 82 fáklyavivő, közöttük Buvajszar Szajtyijev háromszoros birkózó olimpiai bajnok és a Tyerek futballklub focistái összesen 16,5 kilométert futottak az olimpiai lánggal. A staféta végállomása, a csecsen főváros mintegy 30 ezer nézőt befogadó Ahmat Aréna nevű stadionja is megtelt az eseményt ünneplőkkel, írta az MTI.

Az olimpiai lángot Csecsenföldről a szomszédos Ingusföldre szállították. Magaszban, az észak-kaukázusi köztársaság fővárosában elsőként Ahmed Kotyijev profi ökölvívó világbajnok, Ingusföld sportminisztere futhatott az olimpia jelképével.

Ramzan Kadirov, a Csecsen Köztársaság elnöke az olimpiai láng fogadására időzítve nyilatkozott az Izvesztyija című orosz napilapnak és megerősítette, hogy Doku Umarov csecsen hadúr, az észak-kaukázusi lázadók vezére nincs életben. Umarov a nyáron arra szólította fel az iszlám szélsőségeseket, hogy tegyenek meg mindent a szocsi téli olimpia megakadályozásáért.

Vlagyimir Putyin orosz államfő január 17-én több külföldi és orosz televíziónak adott interjúban megerősítette, hogy Oroszország mindent megtesz a szocsi téli olimpia biztonságáért. Kijelentése szerint arra törekszenek, hogy a biztonsági intézkedések hatékonyak, de ne szembetűnőek legyenek, és ne nyomasszák a versenyzőket, vendégeket, újságírókat.

Az orosz államfő rendelete értelmében január 7-től példa nélkül álló biztonsági intézkedések léptek hatályba Szocsiban, ahol február 7-én kezdődik a téli olimpia.