Tófalvi Éva sílövő viszi a román zászlót

2014.01.20. 11:07

Tófalvi Éva csíkszeredai sílövő viszi a román zászlót a szocsi téli olimpia február 7-i nyitógáláján - közölték hétfőn a romániai lapok. A Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) az után jelentette be döntését, hogy a 31 éves székelyföldi sportoló a 25. helyen végzett, és értékes pontokat szerzett a sílövő világkupa hét végi futamában, amelyet az olaszországi Antholzban rendeztek, írta az MTI.

Tófalvi Éva az üldözőversenyben a 41. helyről indulva érte el a 25. helyezést, bravúrosan megelőzve 16 versenytársát.

A 31 éves sportoló ötödször vesz részt téli olimpián. 1998-ban Naganóban, és 2010-ben Vancouverben is 11. helyet szerezte meg egyéniben a 15 kilométeres távon. A négy évvel ezelőtti játékok nyitógáláján is ő volt a romániai csapat zászlóvivője.

A Krónika erdélyi magyar napilap beszámolója szerint Tófalvi Évának a gyergyószentmiklósi Ferencz Rékával kellett megküzdenie az olimpiai részvételért. A román női váltó ugyanis nem jutott ki a játékokra, egyéniben pedig Romániának csak egy kvótája van.

Az eddigi hat világkupa-viadal közül háromszor Ferencz, háromszor pedig Tófalvi szerepelt jobban. A vk-ban Ferencz 34, Tófalvi pedig 29 pontot összesített, de Tófalvi harmadik lett az idény első IBU kupa versenyén a svédországi Idre-ben, ahol további 48 IBU-pontot gyűjtött.