Phil Taylor megizzadt, de aztán vb-elődöntőbe jutott

2015.01.02. 22:10

Phil Taylor jutott a darts-világbajnokság alsóági elődöntőjébe, miután 5-3-ra legyőzte a holland Vincent van der Voortot. A meccs hihetetlenül fordulatos volt, 0-2-ről lett 3-2 a holland javára, majd a rutinos Taylor három szettet húzott be egymás után.

Az első két szett úgy kezdődött, ahogy Taylor megálmodta. Dobott három 180-ast, és nagyon simán vezetett 2-0-ra. Ennek az egyik oka elsősorban az lehetett, hogy van der Voort nagyon gyengén dobta a kiszállókat, 13-ból csak háromszor sikerült neki.

Taylor kicsit megnyugodhatott, de inkább van der Voort kapta el jól a fonalat. Sorozatban dobálta a 180-akat, a harmadik szettet nullára nyerte, majd szép lassan megfordította a meccset. Úgy vezetett 3-2-re, hogy a kiszállói már rendre sikerültek, közte négyszer száz fölötti is, és az ötödik szett végére már ötven százalékkal állt ebben a mutatóban is.

Döbbenetesen alakult ki a 3-3-as szettállás is. Taylor és van der Voort többször hibázott, az angol aztán csak a kilencedik nyilából tudta hozni a dupla 16-ot, majd a dupla 8-at. A hetedik szettben Taylor rögtön elvette a holland játékát, aki aztán 2-0 után magabiztosan szépített. A szett végére mindketten kicsit elbizonytalanodtak, de Taylor így is tudott javítani, nyerte a leget, és 4-3-ra vezetett.

Izgalmasan alakult a nyolcadik szett is. Taylor magabiztosan kezdett és csak a saját játékára figyelt. Aztán 2-1-es vezetésénél három nyila volt a kiszállóra, de végül van der Voorté lett a leg. A holland aztán Taylor játékánál pocsékul dobált, aki a végén nagy fölénnyel fejezte be, 5-3-ra nyert és elődöntőbe jutott. A 14-szeres PDC-világbajnok nagyon sportszerűen megtapsolta van der Voortot. Taylor a Stephen Bunting–Raymond van Barneveld meccs győztesével játszik majd a döntőbe jutásért.

Érdekes statisztika, hogy Taylornak továbbra sincs száz fölötti kiszállója, ezen a meccsen csak három 180-ast és 100.1-es átlagot dobott. A két versenyzőnek ez volt a 22. egymás elleni meccse és Taylor már 19-3-ra vezet.