A Terminátor-ló Alagon fárasztja a zsokéit

2015.01.13. 10:28

Egyáltalán nem lóg ki a lóláb, de mégis szinte ugyanúgy ráz az Alagi Zsokéiskolában használt műló, mint egy igazi. Lovagolni lehet bármennyit élő lovon is, de egy csomó dolgot egyszerűbb megtanulni lószimulátoron.

A Kincsem Nemzeti Lóverseny Kft. december végén szerzett be egy többmilliós műlovat, hogy azon a leendő zsokék és profik gyakorolhassanak. Amíg nincs versenyszezon, addig Alagon vágtat egyhelyben a műló, tavasszal viszont már a Kincsem Parkban gyakorolhatnak a futamokra készülődő zsokék.

A Terminátor-ló Alagon fárasztja a zsokéit

A lószimulátor leginkább egy lábatlan, elnagyolt lóhoz hasonlít, elektromos hajtómotorja öt fokozatban, a leglassabb tempóból a vágtáig hintáztatja a szerkezetet és a rajta lévő lovast, megpróbálva imitálni az igazi ló mozgását. Jó esetben senki nem esik le, de azért fizikai erőt és technikát is igényel, hogy rajtamaradhassanak a zsokék.

Ugyanazt lehet megtanulni rajta, mint egy igazi lovon, testtartást, kéztartást, de míg egy élő lónál az oktatónak nincs esélye azonnal javítani a zsoké hibáját, itt máris megnyomhatja a stop gombot és kis magyarázás után már mehet is tovább az ügetés. A műlovon begyakorolt és berögzült mozdulatok azután egy élőn is hasznosak lesznek.

A lovak is örülhetnek, ilyen hidegben a mű társuk annyit vágtázik, amennyit akar, ők meg nem fáznak meg. A zsokétanoncok meg megússzák a csutakolást és ganézást.