Árpád
-2 °C
4 °C

A fenék tizede lóghat ki, az erotikát büntetik

2015.01.20. 12:58
Szlávy Eszter és Engel-Tänczer Katalin szeptemberben Európa-bajnokságot, decemberben világbajnokságot nyert páros rúdtáncban, pedig alig öt hónapja álltak össze. Ez a rúdtánc nem az, ami a sztriptízbárokban van, itt erőelemekkel és előadóművészettel lehet nyerni.

„Mikor az előző párom kilépett a duóból, nem gondoltam volna, hogy három hétre rá sikerül megnyerni az Európa-bajnoki, majd három hónappal később a világbajnoki aranyérmet. Akkor még abban sem lehettem biztos, hogy egyáltalán találok megfelelő partnert” – mondja Szlávy Eszter, aki előző párjával 2013-ban Eb-t nyert, ami automatikus részvételt jelentett a 2014-esre is. A világbajnokságra az újabb Európa-bajnoki arannyal kvalifikáltak, márciusban Szentpéterváron versenyeznek, júliusban vb, szeptemberben újabb Eb jön.

A rúdtáncban több világszervezet is van, emiatt változó, hogy vannak-e kötelező elemek a koreográfiában. Egy gyakorlat nagyjából négy perc, zenére csinálják, a pontozás pedig úgy zajlik, mint a jégtáncban, azaz a technikai elemeket és a művészeti hatást is nézik.

A rúdtáncosok folyékony magnéziát kennek a kezükre és a megtisztított rúdra, hogy bármelyik testrészükkel rá tudjanak tapadni, akár kis, akár nagy testfelületen.

Tenyérrel, talppal, a térd és a könyök hajlataival tartják meg magukat. A duóban mindkettőnek nagyjából ugyanazt meg kell csinálnia, nem lehet az az alapállás, hogy az egyik az erőember és megtartja a másikat, aki akrobatikusabb, hajlékonyabb.

„Az erotikus mozdulatok tilosak, kifejezetten büntetik. Megszabott a ruha mérete is, a fenekünk tizede látszódhat,

Kata hosszú haja nem lehet szabadon, fel kell tűzni, a fejhez simítani." A rúdtánc másik, táncosabb stílusában lehet nőiesebb a ruha, a smink, a frizura, de ott is erőelemekkel dolgoznak.

Erősségük, hogy azonos a testfelépítésük, a magasságuk, és úgy látják, a mezőnyből kiemeli őket a fanatizmusuk. Egyikük sem volt élsportoló, sportmúltjukban van rsg, szertorna, műugrás, vívás, aztán 30 éves koruk körül jött a rúdtánc.

Szlávy Eszter egyébként orvos, hat évig dolgozott baleseti sebészként. Fizetés nélküli szabadságon van egy éve, és azon lesz még egy évig mindenképpen. Ősszel közösen stúdiót nyitottak, úgy tűnik, a rúdtáncoktatásból meg lehet élni.

„Aki rúdtáncol, az megerősödik, javul a testtartása, a mozgáskoordinációja, hajlékonyabb lesz. Fejlődik, van sikerélménye, a tükör előtti edzéstől javul az önképe, nő az önbizalma."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?