Díjazták a diákolimpiákon kiemelkedően szerepelt iskolákat.

2015.01.20. 12:59

A 2013/14-es tanév diákolimpiai versenyeinek legsikeresebb iskoláit és tanárait díjazta kedden a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ).

A diákolimpia selejtezőiben és döntőiben 2500 intézmény 280 ezer tanulója vett részt, így a versenyrendszer keretében minden negyedik diákot sikerült bevonni a sportolásba, írta az MTI.

Balogh Gábor, a MDSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a diákolimpia Magyarország legnagyobb tehetséggondozó rendszere. Hozzátette: a diákolimpia a közelmúltban országos tanulmányi versennyé lépett elő, az országos döntőkön dobogós helyezést elért diákok pedig a felsőoktatási felvételinél plusz 10 pontot kapnak.

Az MDSZ elnöke beszámolt arról is, hogy a tavaly nyolc ország középiskolásainak részvételével megrendezett varsói nemzetközi atlétikai versenyt a magyar csapat nyerte meg, a Gimnasiadén pedig Magyarország 37 nemzet között az előkelő negyedik helyen végzett.

Az általános iskolák versenyében az eredményességet tekintve akárcsak tavaly, idén is az egri Kemény Ferenc Sportiskolai Általános Iskola végzett az élen, megelőzve a tatabányai Dózsakerti Váci Mihály Általános Iskolát és a szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskolát.

A középiskolák között az elmúlt évhez hasonlóan újra a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium lett az első, a váci Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium pedig a második. A harmadik helyet most a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium érdemelte ki.

Külön értékelték a 200-nál kevesebb tanulóval rendelkező kisiskolákat is. Ebben a kategóriában újra a balatonszemesi Reich Károly Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola győzött, a nádasdi Széchenyi István Általános Iskola, valamint a szabadegyházi Kossuth Lajos Általános Iskola előtt.

Először díjazták a tanintézményeket egészségfejlesztő tevékenységük alapján. Itt az általános iskolák között a levéli Német Nemzetiségi Általános Iskola, míg a középiskolák versenyében a Hőgyes Endre Gimnázium és Szakközépiskola lett a legjobb. Szintén első ízben ismerték el az év testnevelő tanárait, ezt a címet húszan érdemelték ki, s szintén díjat kaptak a legjobb diákolimpiai rendezvények szervezői is.