Cseh kutyák nyerték a szánhúzó ebek 11. Nagy Odisszeáját

2015.01.21. 17:58

A cseh Radek Havrda harmadszor is megnyerte a szánhúzó kutyák 11. Nagy Odisszeáját a francia Alpokban - jelentették be a verseny szervezői szerdán.

    Európa legnagyobb szánhúzó viadalán 11 nap versenyzés után, 22 óra 42 perc 17 másodperces eredménnyel érkezett a termignoni célba Radek Havrda, mögötte két perc hét másodperccel lemaradva a szlovák Milos Gonda, majd több mint félórával később a francia Rémy Coste - írja az MTI.
    Január 10-én hat európai ország - Franciaország, Csehország, Szlovákia, Svájc, Németország és Norvégia - tizenhat szánhajtója és több mint kétszáz kutyájuk indult el a Haute-Savoie megyei Samoensból a híres extrém futamra, melynek nagy részét éjszaka teszik meg, és az út 70 százaléka síelésre alkalmatlan.
    A győztes trió az eredeti 800 helyett csak 425 kilométert tett meg, a szintemelkedés is csak 16 ezer méter volt 20 ezer helyett, mivel nem volt elég hó a térségben.
    A hajtóknak és kutyáiknak magashegyi táborozásban is volt részük: kétezer méteren, az olasz-francia határ közelében, a Mont-Cenis befagyott tava mellett kellett éjszakázniuk.
    A világ legnagyobb szánhúzó versenyei közé tartozó Nagy Odisszeán minden versenyző tizennégy északi szánhúzó kutyával indul, alaszkai malamutokkal, huskykkal és grönlandi kutyákkal.
    Radek Havrda eddig kétszer, 2009-ben és 2012-ben nyerte meg a futamot.